Ord (6) Flott

"Det fina flottet efter gås eller anka är naturligtvis ett utsökt stekflott, men blir ett ännu läckrare smörgåspålägg. Sila först flottet och låt det stelna helt. Rör det sedan kraftigt och förvara det kallt. Breds på hårt bröd, kavring eller liknande med nyriven pepparrot eller finhackad rödlök över. Bättre smörgås kan inte bjudas hungriga herrar!"
(Ur Husmoderns köksalmanack 1957)

Här får du fler ord från 1950-talet.
1 Anneli:

skriven

Vad är då ister?

2 Libby:

skriven

Så här skriver Wikipedia. Mums!



"Ister eller flott är smält depåfett från svin. Det används bl a som matfett i matlagning och till salva.

Istersmör är ister smaksatt med grädde och lök."

3 Staffan H:

skriven

I anslutning härtill, citerar jag några rader ur Gustafsson med Muntaschernas kåseri "Ang. Näringspsykologi" som jag hittade i hans kåserisamling Fritidsnöjen, utgiven 1958:



"Flott av färskt fläsk är en delikatess, som med fördel kan njutas kallt på spisbröd med peppar uppå. Det är den fattiges gåslever."



4 Anneli:

skriven

Yummy!

Kommentera här: