Burkar till julkakorna och gotterna
Uppåkrakakor, stockholmare, klenäter, mjuk pepparkaka, och minst tre sorter till bjuderr vi naturligtvis på till julkaffet. Snart är det dags att börja julbaket. Men först måste vi ha fler burkar. De här såg jag i ett skyltfönster på Upplandsgatan, Sthlm. Domherren och den höga röda burken i bakgrunden känns 1950-tal.
Och Triett, trevåningsburken, är en klassiker från rätt decennium. Även burken
som Triett står på är en misstänkt 1950-talare.
Garanterat 1950-tal, Sundbybegrs museum.
Karamell & Chokladfabriken Sonja låg i Uppsala, stängde på 1960-talet. Fina
burkar verkar de ha haft. Här ryms många julkakor. Eller sisådär tre kilo knäck.
Cap innehöll karameller, den också. Egentligen för gammal för den här bloggen,
1920- eller 1930-tal, tror jag. Rätt vanlig i antikvitetsaffärer. Och jag såg den även i en
Barnen i Bullerbyn-film, och ropade förtjust som man gör när man ser sina gamla saker
på tv elelr film: "Där är min burk"!
Till sist, ett recept på smulkonfekt. Så att vi tar vara på smulorna innan vi diskar ur kakburkarna inför julbaket!
SMULKONFEKT
Goda kaksmulor torkas i ugn, söndersmulas fint och blandas med florsocker efter smak, litet riven choklad, ett par rivna bittermandlar, hackade fikon, hackade, syltade apelsinskal och hackade nötter. Litet smör röres vitt och blandas med de övriga ingredienserna - bara så mycket smör att massan håller samman och kan formas till små kulor. Konfekten rullas slutligen i chokladströssel, pärlsocker eller kokosflingor.
(Läsarrecept, Femina, december 1950)
skriven
Den prickiga röda Mazettiburken måste väl också vara 50-tal?!