Här avslöjas myten om de första tonåringarna


"Vi var de första tonåringarna", säger 40-talisterna. Visst har ni hört det till leda?
Och trott på dem. De uppfann ju allt. Tonårsmusiken, -modet, -attityden. 
Men nu kan Femtiotalsjakten avslöja att alltihop är nys. Här har ni det första
bildbeviset: Modereportage i Femina december 1950.
Då var de första 40-talisterna endast 10 år...


Och tonåringen är inte ens ett 50-talspåfund. "Det har hänt mycket på tonåringarnas
klädfront på några få år - begreppet tonårsmode har blivit en realitet", skriver Femina.


Elvis eller Tommy Steele - visst. Men hösten 1951 när den här bilden
publicerades i Damernas Värld hade väl Elvis inte ens tagit lastbilskörkort.
Bildtexten: "Tonåringen älskar svart, som är flott och damigt - hon är livrädd
för att verka barnsligt näpen".
Och - vilken jazzkille!


Sommaren därpå, 1952, roade sig tonåringarna med regatta.


Och 1952 presenterade också Algots sina "nya speciella tonårskläder".
Den första 40-talisten hade nu uppnått en ålder av 12 år. Ett år kvar till att
fylla tonåring, ett begrepp redan då.
Stay tuned - femtiotalsjakten kommer att forstätta med granskande journalistik.
Ingen sten från 1950-talet är för liten att vändas på.
1 Monet:

skriven

Det där är min tjugoåriga mamma du beskriver. 1950 var jag inte ens tio år och skulle aldrig DRÖMMA om att klä mig så där eller ens lyssna på den sortens jazz.



Ska nogsamt studera modebilderna och dina påståenden. Återkommer:-)

2 Anneli:

skriven

Skulle tro att tonårsbegreppet kom efter kriget?!

3 Monet:

skriven

Faktiskt intressant att se hur både klädtillverkare och damtidningar myntar begreppet "tonåring" redan i början av 1950-talet. Och visar upp kläder som inte har ett smack med senare, "riktigt" tonårsmode att göra. Men det är uppenbart att ordet och begreppet fanns långt före det blev en helt annan realitet.



Fyrtiotalisterna kan visserligen grupperas som en generation födda mellan 1940-49. Men, som du vet, de som föddes i början på 40-talet, inte ens de blev några riktiga "tonåringar" när det gällde mode, musik, intressen etc. De var, precis som sina föräldrar, unga halvvuxna och klädde sig så (typ dina annonser och regattaungdomar) lyssnade på den sortens musik (30-40-tal, företrädesvis jazz, ibland modern sådan).



Tonåringarna uppstod med rebellen Elvis, med rocken, dixielandsmusiken, jeansen, t-tröjorna, dufflarna, James Dean och övrig USA-influens. För att kunna ingå i det som sen blev den verkliga tonårsgenerationen - dvs då var man runt 15-16 år i slutet av 1950-talet och i början på 1960-talet behöver man vara född I MITTEN på fyrtiotalet. Inte i början - det går en skarp gräns där. Fråga alla som var med får du se! På en av dina bilder från Sundbybergsutställningen finns en grammofon med skivor - spisarparty. Musiken där är från slutet av 1950-talet, inte början.



Tonåringen som den kom att utvecklas, bära sig åt och se ut kom också i samma veva som Kerstin Thorvall Falks "Boken till dig" och "Tonårsboken", illustrerad av Christel. Båda var tänkta som uppmuntrande litteratur men orsakade oändlig ångest hos oss, läs mer om det i Bodil Malmstens (född 1944!) bok: "Mitt första liv".

4 Libby:

skriven

Aha - ni 40-talister var de första "riktiga" tonåringarna? Haha. Jo, det stämmer ju med er historiebeskrivning. Men, som sagt begreppet fanns redan i slutet av 1940-talet, och som Anneli skriver, förmodligen dök det upp efter kriget.

Så ni var inte de första tonåringarna. Mitt nästa grävjobb blir att bevisa att flertalet av 40-talisterna inte var med om "68" heller. De flesta av er var litet för gamla då, satt redan med man och barn. Och vad har ni då kvar att yvas över? Hehe.

5 Monet:

skriven

Läs mitt första stycke igen! Intressant att begreppet lanserades runt 1950 skriver jag. Men tonåringen som den senare utvecklades är inte den tonåring som beskrivs då.



Min mamma var 1950 bara 25 år och HON hade den här sortens kappa och svarta damiga kläder. Hon har aldrig känt sig tillhörig någon tonårsgeneration förstås men tillhörde däremot den kvinnogeneration som gärna ville klä sig "damigt svart och inte näpet sött".



Jag tror fortfarande att tonårsbegreppet kommer från USA - "teen" och där tycker jag mig minnas att modet såg helt annorlunda ut också i början på femtiotalet. Jeans, t-tröja, sneakers med vita sockor nervikta, utstående kjolar etc. Så långt från vadlånga rockar med skärp i ryggen och getingmidjesmala "lilla svarta" man kan komma. Jag tror att man importerade själva uttrycket till Sverige men eftersläpningseffekten gjorde att "tonåringen" inte manifesterades i Sverige så som jag beskrivit det i förra inlägget förrän vi som föddes i mitten på fyrtiotalet blev mellan 14 och 16 år. Dvs i slutet på femtio, början på sextiotalet.



Det finns också fyrtiotalister och fyrtiotalister. Det skiljer tio år mellan de första och de sista och det går inte att skära oss alla över en kam. Det är det jag reagerar mot, sen bryr jag mig inte om vem som "uppfann" tonåringen eller inte.



Och du har rätt; vi skapade väl inte nåt 68 heller? Jag har aldrig känt mig tillhörig det. Fick mitt första barn då, gick aldrig i några demonstrationståg eller deltog i parisiska upplopp

:-)



De riktigt aktiva tillhör möjligen de som föddes i brytningen mellan 40- och 50-tal. Tror jag utan att kunna bevisa varken det ena eller andra!

6 Anneli:

skriven

Alltså vad sägs om att tonåringen kom redan i början av seklet, inte som begrepp, utan som företeelse. Ut med det gamla, in med det nya typ. Klädmodet och livsstil hos yngre kvinnor ändras till pojkflickor redan innan 20-talet, iallafall för de som vågade och kunde. Vad tror Ni?

7 Anneli:

skriven

http://www.textil.bohusmus.se/bohusmus/www-textil/



på ovanstående adress finns det lite om 50-talet, fast om barnkläder. Men där står det att kläderna för flickor var tantiga i början på 50-talet, att det blev mer ungdomligare i mitten av årtiondet.

8 Floyd:

skriven

Jag älskar det här inlägget!

9 Monet:

skriven

Den här gången är det jag som håller med Anneli om precis allt hon säger:-)



Hittade själv ett klipp om Gunilla Pontén som tillsammans med Kerstin Lokrantz var de som började designa "riktigt" tonårskläder på femtiotalet. För konfektionskläderna gick bara inte att använda, så DAMIGA var de.

10 Anneli:

skriven

Gunilla Ponténs egen stil är klart 20-talsinspirerad. Hon har sett likadan ut i 30 år. Men visst gjorde hon annorlunda (anti-tant) kläder på 50-talet, det har jag läst om. Hon var ganska vågad sägs det.



Min mamma är född 1940. Hon gillade Tommy Steele. Det var två läger har hon berättat. Antingen gillade man Tommy eller Elvis. Vet inte om klädstilen skiljdes åt. Ska fråga henne. Men Tommy Steele känns ju inte så rebellisk...

11 Monet:

skriven

Anneli: din mamma har helt rätt. Det var antingen Elvis eller Tommy som gällde. Elvis var de tuffa tjejernas (läs raggarbrudar typ) kille, Tommy mera de snälla läroverksflickornas.



Och visst skiljde sig klädstilen. Elvistjejerna hade tajta jeans, såg ut som jumperflickor med putande bröst, tuggade tuggummi med öppen mun, rökte, hade upptuperat högt hår. Tommy-flickorna var mera sedesamt klädda men ändå moderiktiga i pepitarutiga snäva byxor, dixiedufflar och dito skor, små jumperset ibland.



I efterhand visar det sig ju att Elvistjejernas musiksmak höll hög klass. Inget slår Elvis när han var som bäst. Efter Las Vegas var det bara utför. Och Tommy blev musicalartist och håller fortfarande stilen på Londons teaterscener. Fräsch, 70+ ung!

12 Anneli:

skriven

Ja det stämmer! Morsan var en "Tommy-flicka" vad det gäller kläder och stil, helt klart! Ha,ha.. Men hon gillade Elvis långt senare! Vem vet, hon kanske gillade Elvis redan på 50-talet, men hon var ingen tuff tjej.



Jag gillar Elvis-konserten när han uppträdde i svarta skinnkläder. Tror att det var i slutet av 60-talet. Är det Las Vegas konserten? Bra låtar och så är han så läcker.



13 Monet:

skriven

Den konsert du pratar om Anneli är Elvis come-back 1968. Du hittar den på youtube om du söker på "Te Full 1968 Comeback Special". Den är uppdelad i Part One, Two etc.



Jag ska själv lägga ut ett inlägg om the King på min blogg efter att kollat det här nyss. Wow säger jag bara!!

14 Monet:

skriven

Du hittar konserten på youtube. sök efter "The Full 1968 Comeback Special". Lyssna och njut!

15 Anneli:

skriven

Monet; Ja vad kul! Ska kolla in kungen på You Tube om en liten stund. Men först ska jag in en sväng på din franska blogg.

16 Anneli:

skriven

JA! Det är den konserten jag menade! Jag såg den på tv i slutet av 70-talet, nyårsafton. Han är helt fantastisk!!! Man blir på bättre humör! TACK för tipset!

17 Tryggve:

skriven

Mycket spännande inlägg. Om man lyssnar på Alice Babs/Jokern/Sven Paddocks "Jitterbugg från söder" (1942) så får man en fin beskrivning av vilka tonåringar som det är tal om... Vilken råfeminist Alice Babs måste framstått som, inte konstigt hon blev kallad slyna trots att hon faktiskt i den sången beskriver att hon är frigjord ifrån män och hellre dansar...

18 Orpon:

skriven

Det är mycket fint med de gamla tidningsartiklarna! Jag har själv spenderat en ohälsosam mängd timmar med Bildjournalen från 50- och 60-talet.

Kommentera här: