Låt oss öppna en konserv!


Ur ett annonshäfte ffrån Fyrtornet 1954. Ansjovisburken känner vi igen, men de andra har
flyttat till den stora konservburkshimlen.


I Husmoderns köksalmanack 1957 finns pigga middagstips där en konservburk
utgör grunden. Men snälla far i huset, sådär öppnar man väl inte burken?


Nej, se här - och lär! Fyrtornet har en heslidesmanual, med alla existerande
konservöppnarmodeller! Notera att dagens minsta modell ännu inte gjort entré...


... men vad gör det när varianten med nyckel finns? Just den här
modellen kan jag sakna, när man står där med makrilltomatsåsen
skvättande kring handleden. Sakta och metodiskt vred man nyckeln,
nästan meditativt.
1 Staffan H:

skriven

En utvidgning av ämnet: Glöm inte första generationens ölburkar. De saknade dragring att öppna dem med. Till dem fordrades en särskild öppnare som gjorde trekantiga hål. Två hål måste göras; ett hål för ölet att rinna ut genom och ett för luften så man slapp stänk och slabb.

Kommentera här: