Vilken kalaspudding!
Detta måste vara ursprunget till det uppskattande omdömet "kalaspudding"? Annons
från tidigt 1950-tal. Men frakturstilen bör ha varit ganska passé vid den här tiden?
från tidigt 1950-tal. Men frakturstilen bör ha varit ganska passé vid den här tiden?
Mums! Jag tror att det blir efterrätt i kväll.
UPPDATERING: Aj, då. Ett vittne från tiden kommenterar puddingen här
nedan och hon är inte nådig. Gör en egen god istället, säger hon.
Okej, ett recept från Icas provkök 1950:
Fin chokladpudding 4 port.
3 msk kakao
1- 11/2 dl socker, 2 dl grädde
1-2 ägg, 3-4 blad gelatin
3 dl vispgrädde
Låt gelatinet ligga i kallt vatten 1/2 timme. Blanda kakao och socker i en kastrull.
Sätt till grädden och ägget och låt blandningen sjuda upp över svag värme
under kraftig vispning. Krama ur gelatinet och låt det smälta i krämen, som
därefter röres kall. Blanda sist ner den vispade grädden och häll upp krämen
i en vattensköljd form. Låt rätten stelna på kallt ställe ett par tim. Lossa
puddingen från kanten och stjälp upp den på fat. Serveras gärna med
mandelkakor, rån eller käx (och grädde).
skriven
Förlåt, men USCH!!!! Det här är puddingar som jag minns som en slags dallrig Jello-variant. Syntetsmak (här har ju utvecklingen kommit en bit). Och inte hjälpte det med visgrädde på toppen heller.
Alla halvfabrikat från den här tiden var URÄCKLIGA. Felix kom med potatismospulvret PEM (döpt efter Herbert Felix hund, det vet jag eftersom vi kände honom och hans familj i Eslöv) - och vi var testbarn för detta vidriga pulver som inte hade ett dugg med potatismos att göra. Så brrrr, för kalaspuddingar. Men gör en riktigt god egen istället!