Lite mer än rivna morötter och inlagd gurka
En liten bok om att laga vegetariskt kom i min väg. I dag ska jag så grönsaker
och kör därför samma tema på bloggen
."Grönsaksgott" är från 1951, och bjuder på många piffiga grönsaksrecept.
Spenatpudding, fylld kålrabbi och vegetarisk pastejkorg är några av recepten.
Fortfarande vid mitten av 1960-talet då jag som barn satt vid
vaxduksbeklätt middagsbord och spanade ut över karotterna var det vintertid
ont om andra grönsaker än rivna morötter, strimlad vitkål med lingonsylt
och så den inlagda gurkan förstås.
Men "Grönsaksgott" visar på möjligheter. Nederst till vänster,
till exempel: Fin vintersallad. Det vill säga klyftade tomater, grönsallad
och skivad apelsin med en citronvinägrett till.
Överst till vänster: Vackert råkostfat. Med apelsinskulptur med gud vet vad
istucket som dekorationer.
Små smörgåsar och sandwichar! Godast är nog den varma
svampsmörgåsen uppe till höger.
Längst ner till höger: Barnens smörgåstallrik, med bland annat
en dubbelmacka gjord av en hård och en mjuk brödskiva.
Mmmmm... spenatpudding! Nja, kanske kommer
"Grönsaksgott" inte att bli så ofta anlitad av mig, men
den har ett snyggt omslag och vem vet, plötsligt en regnig
dag i sommar så står jag där och gör Flugsvamp:
FLUGSVAMP
Stuvad spenat slås upp på ett fat. I den gröna "gräsmattan" sättes
hårdkokta ägg. Äggets trubbiga ända skärs av något, vitan hackas
och lägges på ituskurna tomater, vilka sättes över äggen; det
hackade utgör således de vita prickarna på flugsvampen.
UPPDATERING. Läs Anders kommentar till detta inlägg,
om Ica-förlagets alla receptböcker. Där får vi veta alla fakta!
UPPDATERING II: Rutan har också lagt ut ett par rutiga Ica-böcker.
Bland annat efterrättsboken, med "Bananer på grön äng"
skriven
Åh den har inte jag, nu blev jag avis. Jag samlar kokböcker och bakböcker från 40, 50 och 60-tal, jag måste alltid titta efter dem när jag är på loppis. Jag är särskillt förtjust i de som har fina 50-tals illustrationer och de från ransoneringstiden med olika ersättningsvaror.