Billig och bra ersättning för julskinka

... lyder rubriken över ett av julrecepten i Femina, december 1950.
Jag kan inte undanhålla er detta:

"En bit grishals ingnides med en blandning av 1 msk socker, 1/2 msk salpeter och 2 msk salt
samt får ligga 1 dygn.
En lag kokas av 5 liter vatten, 1 hg grovt salt, 2 hg socker och 10 gr salpeter,
skummas och slås het över köttet.
"Skinkan" är färdig att koka efter 14 dagar, men den kan ligga längre i lagen utan att bli för salt.
Kokas nästan färdig och bredes sedan på vanligt sätt med senap och skorpmjöl samt stekes."

Antecknar genast i min almanacka för 2009:
Den 9 december:
1) Lägga lutfisken i blöt
2) Köpa grishals och gnida in densamma
1 Monet:

skriven

Tycker mig känna igen något av det där. Men har förträngt det mesta. Det där är klass med kokt kotunga, brrr och den gräsliga franska tarmkorven Andouillette!



I och för sig är det här ett bra exempel på hur man lär sig att ta hand om ALL mat, vi tänker ju ofta inte på i vilket överflödssamhälle vi lever i nu.

2 Libby:

skriven

Ja, Monet, du har helt rätt. Förr tog man vara på allt. Mamma gjorde tunga när jag var barn och det slaktades om höstarna. Men tungan - nä, det åt jag aldrig. Såg den ligga där grå, stor och äcklig i sin lag. Då låter grishals bättre. Man ser antagligen inte att det varit en grishals. men att tungan varit en tunga - det såg man. Brrrr...

3 Staffan H:

skriven

I mina ögon verkar det receptet komma ur efterdyningarna av andra världskriget med tillhörande ransonering av det mesta. Ransoneringen upphörde inte helt förrän 1951 då kaffet och de få kvarstående ransonerade varorna blev kupongfria.



Kommentera här: