Kokheta termosar - hjälp mig identifiera!


Brorsan, en av mina bloggkorrespondenter, har tagit denna aptitretande bild av sin och sambons två "Kokhett-"termosar, äkta 50-talare, och ett loppisfynd (den i mitten). Den vita Kokhetthatten är original, den blå inte.
Någon som kan identidiera loppisfyndet?


Kokhett med etiketten kvar, Arbetets museum, Norrköping.
Enligt den här bloggaren är en äkta bandytermos alltid en Kokhett.


Arbetets museum har en kaffeutställning med bland annat termosar. Här ser vi ett gäng
klassiker. Till vänster om Kokhett står Cal-Arne Bregers "Signatur" från 1962. Nästa rad, mitten:
Skaraplasts "Kompis", och längst till höger "Termic" av Stig Lindberg (1956). Känner du
igen fler
klassiker på bilden? Kommentera!
UPPDATERING: Termosen längst till höger på andra hyllan nedifrån är från Termoverken
och var den första TV-kannan i Sverige. Just den färgen är ovanlig, vanligast var röd och gulvit,
berättar Bengt Albons i en kommentar.


Jag måste få visa "Kompis" i närbild. Kaxig, eller hur?


Min egen termossamling är blygsam, men jag har de här två från 1950-talet.
Och....


...detta omaka par. Den gula känns ju väldigt mycket 1970-80-tal. Men den
i Trabantbeige? På etiketten står det June. Mina efterforskningar ger för handen
att June-termosarna skulle ha tiullverkats i Jönköping. Där låg ju även Termoverken,
som tillverkade termosar. Är June en produkt från Termoverken?


Slutligen, två kompisar i mitt kök. Tillbringaren är Sigvard Bernadotte, Skaraplast,
1958. Termosen - ett loppisfynd - är betydligt yngre, kanske 2000-tal.
Någon som vet vad det är för en termos? Vi kan i alla fall se var formgivaren
fick sin inspiration. Eller hur?


Och titta här: Thermosmuseum i Delsbo! Agata, som har en riktigt trevlig
blogg, tipsade om museet, som finns skildrat i några små klipp på youtube.
Enjoy!
Och glöm inte att fika i dag! Ty:


... kaffe är inte bara gott, det är också en trafiksäkerhetsåtgärd!
Affisch på Arbetets museum.
1 Anneli:

skriven

"Kompis" ser ut som en pingvin, fast i fel färg..



Hade ingen aaaning om att det fanns så mycket roliga termosar från förr! Men de gick lätt sönder vill jag minnas. Men en okrossbar termos låter ju inte lika roligt.. Termos är ingen större grej nuförtiden. Har man en så är den ganska anonym, något man dammar av en gång per år (eller vart tredje). Synd! Jag tänker på friluftsliv och röda kinder, varm choklad med en skogaholm ostmacka som man doppar i chokladen. Mmmm... Vart har jag nu mina vita skridskor någonstans?

2 Libby:

skriven

Precis! Vita skridskor och lovikkavantar!

3 essko:

skriven

Ja, vilka underbara termosar! Jag var på 40-årsfest i helgen, och festföremålet blev salig över en av sina presenter, en sån där som du har och som står överst till vänster i hyllan med många termosar i fyrkantiga lådor, alltså en med "kläder" på....givaren hade köpt den på loppis. Avis blev jag, för vad fin den är!

4 Jörgen Dahl:

skriven

Termosen högst upp till höger är ju "Kaffemoster" från Skaraplast. Innehavaren av Högbergs bosättningsaffär på Järnvägsgatan i Skara berättade för mej att äldre damer som köpt en Kaffemoster (plast var ju ett nytt och för många ett okänt material) ibland kom tillbaks och ville köpa en ny underdel till termosen. De hade satt den på spisplattan för att värma på en tretår, och blivit mycket förvånade och ledsna när plasten smälte...

5 Bengt Albons:

skriven

Hej! Min farfar, A. E. Albons, startade AB Termoverken tillsammans med tyskfödde August Schierenbeck år 1915 under namnet Svenska isoleringsflaskfabriken. Termoverkens varumärke var Kokhett. Min far Åke Albons och Augusts son Kurt Schierenbeck tog över firman under 50- och 60-talen. Kannan i din samling och som du har på bilden är tillverkad av Junefabriken, som startades på 40-talet eller tidigt 50-tal i Jönköping av tidigare arbetare på Termoverken. De två termosfabrikerna blev rätt arga konkurrenter. Carl-Arne Bregers kannor tillverkades av Termoverken. På bilden från Arbetets museum finns ytterligare en kanna från Termoverken. Den står längt till höger på andra hyllan nedifrån och var den första TV-kannan i Sverige. Just den färgen är ovanlig, vanligast var röd och gulvit. Bengt Albons

6 Eli:

skriven

Bengt: Tack för intressant info! Du är välkommen att göra ett gästinlägg i ämnet Termoverket här på bloggen om du skulle vilja!

7 Cassandra Bengtsson:

skriven

Underbara bilder och härlig inspiration! Jag fullkomligt älskar "gamla" saker och det finns en enorm skattkammare bland sådant som man kanske inte direkt tänker på - som termosar. Tack för nya uppslag! Och tack även till Bengt för intressant information.

8 Monica Jakobsson Zander:

skriven

Bengt Min Far Oscar Jakobsson,min Mor Alice Jakobsson
och även min morfars syster Emma Jakobsson har arbetat inom er verksamhet. Vilket även Jag gjorde ett år för att kunna bekosta ett år studier på Folkhögskola.Jag vill gärna ha bilder av pumpningen av flaskorna och försilvringen och någon bild av tillverkningen av plåthöljet till termos flaskorna.
Nu till min bön till dig, har du några foton från fabriken och från kontoret.
Du förstå att jag har minnen av besök på kontoret då jag var mycket liten. Då jag var med, då mamma bonade golven, vilket tog längre tid än den vanliga städningen så mamma kunde inte lämna mig ensam så länge.Jag minnes än i dag Doften av trycksvärta och bonvax vilket kändes högtidligt. Jag släktforskar och vill dokumentera så mycket jag kan med bilder.

Vänliga hälsningar Monica Zander.

Svar: Hej MonicaTyvärr har jag inga foton. Kanske kan något museum hjälpa dig? Till exempel Nordiska museet. Lycka till! Eli
Eli Åhman Owetz

Kommentera här: