Dagens nostalgitips (5) Blodet droppar...


Du kan hitta böcker från 1950-talet i loppisaffärerna - och få ett stycke
skönhetsupplevelse för några enkronor. Maria Langs "En skugga blott" 
kom ut 1960 (vilket innebär att den skrevs 1959, och därför platsar här)

En droppe blott, på ryggen. Snyggt, snyggt, snyggt.
Men...


.. vad har vi här? Dubletter? Nej, den ena är
H.-K. Rönbloms "Död bland de döda", den andra
 Maria Langs "Rosor, kyssar och döden".
Exakt samma omslag. Kan ni tänka er Liza Marklunds
och Leif GW Perssons senaste deckare lite blygsamt
 inbundna i samma omslag?
Reflektion: Såg inte boklådornas hyllor lite enahanda ut?

Kolla också in en riktig pärla: "Solbåten".
http://femtiotalsjakten.blogg.se/2008/october/reseskildraren-schildt.html
1 Monet:

skriven

Men det SKULLE se ut sådär i bokhyllorna. Enhetligt, både när det gällde design, storlek och grafik. Femtiotalets bokhyllor var inte alls lika grälla som dagens!

2 Janne:

skriven

Men ofta (oftast?)var det nog så att man hade ett - mer säljande - skyddsomslag på de inbundna böckerna.

3 Anneli:

skriven

Ja skyddsomslagen har väl gått sönder för länge sedan, om de nu får fungera som skyddsomslag det vill säga. Det är komiskt när folk tar av skyddsomslaget innan de lånar ut en inbunden bok, för att de är mer rädda om omslaget än om boken. Tanken är ju att boken ska skyddas, inte fotot på Liza Marklund eller någon annan linslus.



Jag har sett bilder i en inredningstidning där en minimalistisk stackare slog in alla sina böcker i vitt omslagspapper för att matcha de vita väggarna, golven och allt annat. Han skrev titeln lite diskret i blyerts på ryggen. Madness!



Ja det är fint med gamla böcker. Jag köper ganska billigt på Tradera och Bokbörsen.se. Framför allt finns det mycket att välja på, och det är kul att se vad man hade i bokhyllan inte för så länge sedan. Till exempel fanns kokböcker utan obscena närbilder på mat och 30 bilder på författaren.

4 Åsa:

skriven

Jag tycker det är snyggt! När man glor på sin egen grälliga bokhylla kan man ju få yrsel. Men det väcker den intressanta (?) frågan: hur ska man sortera sina böcker? I bokstavsordning, efter ämne eller - (som en mig närstående person gör) - efter färgen på omslaget?

5 Libby:

skriven

Jag håller på färgen på omslaget, då får man ju den där enhetligheten. Svårt att hitta? Men det är alltid trevligt att kolla igenom bokhyllor - och då får man göra det oftare!

6 anneli:

skriven

Jag måste erkänna att jag hade en period förra året då jag sorterade efter färg i bästa feng-schyman anda, alla RÖDA böcker för sig osv. det blev rätt snyggt faktiskt. MEN det är svårt att hitta och känns "lite" fånigt, men nu har jag provat iallafall. Man gör det som känns bäst.

En variant är att slå in fula böcker i något fint papper, som man gjorde i låg-stadiet på 60-70 talet. När jag och Libby var ute på vår (numera) sedvanliga antikrunda, så passerade vi en "pappersaffär" som vi blev nyfikna på. Jag köpte fina pappersark i olika färger (ser nästan ut som tapeter) och klädde in min fult slitna eng-sve pocket lexikon som ligger framme jämt. Istället för knallfärger i gult, blått och rött så är den numera dovt grön, med mönster på. Snyggt! Man kan tro att det är en bibel numera.

Kommentera här: