Fattiga riddare - en gammal goding (helgtips)

Fattiga riddare är en bortglömd godsak från förr.  Då gjorde man dem på halvgamla
vetelängdsskivor. Kolla med ditt lokala konditori: Säljer de gårdagens bröd (eller ännu
äldre - nej, det är inte farligt) till halva priset?  I så fall: Slå omvärlden med häpnad - var
lågkonjunktursmart och bjud på fattiga riddare som efterrätt eller godis till kaffet.

Recept:

Vispa ihop 1 ägg med litet mjölk eller grädde.

Doppa vetelängdskivorna i blandningen.

Stek dem i smör på bägge sidor.

Vänd sedan i socker, och servera!
Eller, lyxigare: servera med sylt och vispad grädde!

(Recept: Min syrras granne Sara)

1 Inger Maryissa:

skriven

Fattiga riddare är gott.

Det gjorde mamma ofta när vi var barn.

Och jag gjorde det också när min dotter växte upp, och ofta kom hon hem med sina kompisar och bad mig att göra dem eller pannkakor.

De gillade hur jag gjorde dem.

Och vilka lass det blev ;-)

Det var så kul.

Kram

2 Janne:

skriven

Kul blogg du har! Funderar över skillnaden mellan fattiga riddare och studentbakelser, mamma gjorde ju bådadera. Vad jag minns så fick man fattiga riddare (enligt receptet på bloggen – men utan socker!) till frukost medan studentbakelserna var en delikatess till kvällsteet. Minns inte om de också var blötlagda i mjölk eller om det var färskare vitt bröd (vetelängd) som bara stektes i smör/margarin och därefter doppades i socker? Hos oss gjordes ju fattiga riddarna av vitt bröd som var kvar efter förra veckans bak och började bli väl torrt för att serveras till kaffet (det fanns ingen frys!!). Hos min sambo – där man inte åt just något vetebröd till kaffet – gjordes fattiga riddarna av matbröd.

3 Libby:

skriven

Det verkar finnas en skillnad mellan stad och land, eller kanske mellan hushåll där man bakade eget vetebröd och där man inte gjorde det.

Min väninna Monet berättar att liksom i "Jannes sambos" hem gjordes riddarna hemma hos henne på vitt matbröd. OCH, om de serverades med sylt och grädde hette de rika riddare.

Detta känns som ett outtömligt ämne, eller hur!

4 Monet:

skriven

Jo det är sant. Hemma hos oss fanns två varianter: Fattiga riddare = med lite socker på. Rika: med jordgubbssylt och vispgrädde. Alltid gjorda på vitt (torrt) matbröd - köpebröd, aldrig vetelängd.Och alltid nersänkta i ägg/mjölkblandning tills de blev mjuka nog att smörsteka gyllenbrunt. Hur nyttigt var det där?Undrar om detta kommer från USA? I filmen där Dustin Hoffman och Meryl Streep (80-tal) hamnar i vårdnadstvist om den unge sonen steker pappa Dustin och sonen precis den här sortens fattiga riddare till frukost. Det känns väldigt femtiotal men kan väl ändå inte heta nåt på "riddare" där?

5 Floyd:

skriven

Nya Lydmar Hotel är lite överskattat – eller så har personalen bara inte riktigt hunnit bli varma i kläderna. DOCK: till efterrätt eller fika kan man äta f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a fattiga riddare! Smit in och gör't!

Kommentera här: