Svunnen skönhet, fortfarande omsvärmad


Den blå fåtöljen. Åhhh 55!

Ser ni vilken fin fåtölj det här är? Den stod där på nedre plan hos Kupan på Östgötagatan och ägde rummet. Empire-Amelie och jag satte oss ned en stund och bara beundrade. Under den korta tiden provsatt flera andra kunder fåtöljen, och alla som passerade fastnade med blicken.
Den blå fåtöljen har varit älskad, det syns. Armstöden är slitna. Tyvärr också smutsiga, och stoppningen är torr och knastrig. Priset: 350 kronor. Ett fynd för den som kan klä om själv. Jag får en plötslig lust att gå tapetserarkurs.
Den blå fåtöljen viskar god design - någon som känner igen modellen?


Två Svenskt Tenn-underlägg. Det ena är mitt nu.

Det blev en återhållsam antikrunda i dag. Jag köpte ett Svenskt Tenn-underlägg för 20 pix hos M&L Antik&Inredning på Södermannagatan. Förmodligen 1970-tal, men med happy 50-talsattityd. Och så matchar underlägget mina gardiner (se dem under kategorin Glad idag). M&L får extrapoäng för sin trevliga butikshund.
Jag hittade också ett nummer av veckotidningen "Hela världen" från maj 1959, i en bod på Skånegatan. "Hela världen" innehåller bland annat noveller ("En hustru utan ansvar"), kontaktannonser ("Två flickor önskar brevväxla med var sin pojke mellan 20 och 25") och annonser ("9 av 10 filmstjärnor använder LUX").

Dagens Åhhh 55: Den blå fåtöljen, naturligtvis.


Snyggt ekerskydd på Söder.
1 Inger Maryissa:

skriven

Verkade som du hittade en hel del trevliga fynd.

Och vad kul att se ekerskydden, då jag kommer ihåg att de var vanliga att ha på 50 och 60 talet.

2 Staffan H:

skriven

Sittmöbler från 50- och början av 60-talet har ofta en nackdel och det är "stoppningen". Formen på modet då gjorde att traditionell stoppning var svår att använda, så vad använde man då? Jo, oftast skumgummi som snällt följde med i svängarna. Det är skumgummit som har torkat och som knastrar i den fåtöljen du tittade på (och i många andra fåtöljer från tiden). En del sittmöbler kan därför se lite "ihopsjunkna" ut på grund av detta.

Kommentera här: