Jag ska få en symaskin i julklapp


Åhhh, 1950-tal! "Syplats i köket får de flesta husmödrar ha", skriver Allt i Hemmet 1958.
Så blir det även för mig i lyan. Jag ska nämligen få en symaskin i julklapp, av mig själv.
För avsaknaden av maskin börjar bli plågsam. Jag har 1950-talstyger, men kan inte sy gardiner
eller kuddöverdrag vare sig till lägenheten, gården eller dockskåpet.


Men vilken modell ska jag välja? Allt i Hemmets symaskinstest 1958
är inte till mycken hjälp 2009, om jag inte ska leta en begagnad förstås.
Men jag är övertygad om att AiH:s "provsömmerska" gjorde ett bra jobb.


Mammas symaskin. Med Elna sydde hon klänningar till sig och
alla möjliga kläder till oss barn. Symaskinens väska fälldes ut och blev
arbetsbord, väldigt fiffigt! Schweiziska Elna finns än i dag, men deras
hemsida där pdf-broschyrer återfinns för nedladdning under rubriken
"Nedlastning" ger inget förtroendeingivande intryck.


Kanske en amerikanare? Singer har en stolt historia. Isaac Merrit Singer startade
sin symaskinsfabrik redan 1851, och var först med bra villkor vid avbetalningsköp.
(Kölla: Wikipedia)


Och inte nog med det, symaksinstillverkaren Singer var
också först med sicksack-symaskinen. Här, 1960, hade
senaste modellen Suverän hela 24 mönsterbrickor, med vilka
"Ni syr hundratals olika mönstersömmar".


"Ok! Eh..." ser hon ut att säga, men "Oh! en Pfaff!" ska det vara.
Den tyska symaskinen presenterar sin "enastående nyhet", nämligen
automatisk nålpåträdare. 


Vem vill inte ha en tjusig sportjacka? Med en krage som skulle ta upp Elnas
hela arbetsbord. Svenska Husqvarna vapenfabrik hade gjort symaskiner sedan
1872, och nu 1960 kunde de erbjuda en symaskin "avstörd för TV, UKV och Radio".
Jag tycker mig minnas störningar på teven när mamma sydde, jag minns alltså
antagligen rätt. (UKV?)


Snygg annons. Läs mer om Husqvarnas historia hos Husqvarna fabriksmuseum.
Sedan 2006 ingår Husqvarna, Singer och Pfaff i samma företag, VSM Group,
som ägs av bolaget SVP. SVP säger sig vara världens största symaskinsföretag.


Men tillbaka till det praktiska.
Jo, det blir nog en Husqvarna. I affären där jag rekade
häromdagen lovade de en liten handhavandekurs när
jag hämtar ut symaskinen. Det fick man faktiskt
redan 1960.


Armkilar? Låt mig säga så här: Mtt första mål är att få till ett enda
kuddöverdrag med raka sömmar.

 
Husqvarna Automatic, 1957.               Husqvarna E20, 2009.
Raksöm, sicksack och en bruksanvisning skriven för någon som inte
trätt en symaskin på 30 år är vad jag behöver. Husqvarna E20 verkar ha detta.


Vem vet, kanske blir det även min käraste hobby, att sy.


En liten syhörna i köket, ur AiH 1958. En sådan praktisk Perstorpsbänk!

Och nu... vill jag veta allt om era nya och gamla symaskiner och höra
symaskinsberättelser!
1 kicki:

skriven

Ja, symaskiner kan jag prata länge om. ;-)Den där Singer med friarm ser ut att vara ungefär den mamma hade när jag var liten, och som syrran tog över och sydde på fram till nåt år sen när hennes mellanbarn började med mönsterkonstruktion och sömnad och behövde lite fler sömmar än rakt och zigzag.

Själv hade jag en lite modernare Singer från 60talet.Den där husqvarnan tittade jag på när jag letade ny maskin men dömde ut den för att den kändes för plastig. För samma pengar får du en renoverad Husqvarna2000 som antagligen kommer hålla i 40år. Det var det alternativ jag lutade mot innan jag provsydde på en Husqvara Emerald - som är den maskin som står här hemma numera. =)Och jag håller med om nöjet i att sy om gammalt. Mina gamla slitna byxor blir t.ex nya 4åringsbyxor som alltid blir favoriter hos bonusbarnet så snart de lämnat symaskinen.

2 IngenFara:

skriven

Jag drömmer om en ny symaskin men min fina gamla Bernina får duga ett tag till. Vet inte riktigt ålder på den men den bör vara ca 40 år gammal, jag har själv haft den i 19 år.

Jag har alltid sytt i köket vid Perstorpsbordet men numera har jag ett syrum, me like.

Den kan beskådas här:

http://ingenfarapataket.blogspot.com/2008/12/gammal-maskin-och-gammalt-tyg.html

3 Varkenoch:

skriven

Åh, symaskiner! Jag har en Husqvarna Viking Emerald 118, som jag fick i julklapp förra året. Jag har inte sytt så mycket på den än, men gillar den.Finaste symaskinerna är de gamla gröna Husqvarna... Och så finns det en vaniljgul maskin med sömvalsknapparna markerade i glada färger, den ville jag egentligen ha men hittade ingen till vettigt pris och i vettigt skick.

4 Botilda:

skriven

Okej att jag lånar en av dina bilder och länkar till inlägget från min syblogg?

5 Libby:

skriven

Kicki: Jo, visst är den plastig. Men jag vill gärna ha en ny, med två års garanti, tlll rimligt pris. Annars är det klart att jag helst skulle vilja ha en gammal maskin med rätt känsla.

Ingen Fara: Den var fin, din Bernina! Och det är ju just sådant där jag vill kunna göra, sy kuddar av tyger jag hittar.

Varken och: Åhhh... vaniljgul med färgglada knappar.

Botilde: Absolut! Tack för att du frågar först.

6 kicki:

skriven

Ja, jag förstår resonemanget. Frågan är bara om det inte är vettigt att tänka bortom de två åren med garanti..? Själv sklle jag aldrig finna samma syglädje i en plastig maskin, vilket var skälet till att jag bestämde mig för att lägga en dryg tusenlapp extra på KÄNSLAN. Jag hade lite ångest över det några veckor men efter att ha sytt en del gav den med sig och jag är bara nöjd. =)

7 Monet:

skriven

Jag har använt symaskin sedan jag var liten. Hemma hade vi en trampmaskin, Singer, med brun trähuv. Min mamma var inte duktig sömmerska, däremot fenomenal på stickning, brodyr, knyppling och numera vävning. Men sy gillade hon inte så jag lärde mig tidigt att själv sy mina egna kläder och sy i nya blixlås till mina syskons kläder t.ex som mamma inte kunde. Knapphål gjorde man också.Dåförtiden hade man ordentlig syslöjd i skolan och fick lära sig rita mönster och faktisk sy både armkilar, fickor, kragar, manschetter och det hela.När mina barn var små sydde jag alla deras kläder, det fanns hur mycket bra Stil-mönster som helst och det var allt från overaller till badrockar och jeans. Fram till en viss ålder gick det bra, sen tog "modet" över. Jag sydde också mina egna kläder för det mesta. Himla bra och som din annonsdam säger: man sparar pengar.Min senaste symaskin, en Husqvarna, var nog 30 år gammal men var rätt avancerad ändå. Den kördes sned av en av sönerna som skulle sy surfsegel och blev aldrig sig själv igen. Vid vår Frankrikeflytt lämnades den kvar i Sverige.Nu sitter jag här utan symaskin och fick lämna bort makens nyinköpta för långa jeans till en vän till vår städerska som hade symaskin. Jag upplever att det numera inte är så många som har en symaskin eller syr själva. För mig blir det nog en ny igen, jag har saker att lägga upp, gardiner, kjol och så jeans. Däremot kommer nog aldrig tiden tillbaka då jag skulle sy kläder igen!

8 Larsson:

skriven

Larsson har väl igen större erfarenhet av symaskiner mer än när man var tvingad att vara med på "flickslöjden". Mätte, klippte och tråcklade... i slutet på terminen fick man sy fyra decimeter och vips hade man gjort en gympapåse...I övrigt så är en symaskin från 1950-talet eller så, "outslitlig" - lämna bara in den på rengöring och uppsmörjning så slipper Du problem (gammal seg olja är inte bra för varken maskineriet eller syhantverket...

9 momimamma:

skriven

Problemet är ju att man vill ha en gammal maskin för känslans skull men en ny för tekniken. Jag har en symaskinsreparatör i min nära bekantskap och han säger att det nu börjar bli svårt att få tag på reservdelar till gamla maskiner. Så egentligen kanske man skulle gå över helt och hållet till nytt.

10 Libby:

skriven

Kicki: På bild ser Emeralden lika plastig ut, men det är alltså skillnad i känsla?

Monet: Surfsegel! Herregud, det förstod man väl hur det skulle gå :-)

Larsson: Ja, gamla maskiner brukar ju vara outslitliga. Symaskinsolja - har man det på dagens maskiner? Nej?

Momimamma: Ja, det var det jag anade, att det kan bli svårt att hitta reservdelar. I så fall kanske man skulle leta upp två likadan gamla symaskiner, och ha en som reservdelsmaskin. Nej, det blir nog en mer eller mindre plastig ny, ändå.

11 Tusse:

skriven

Husqvarna Automatic var det som gällde hemma hos mig. Grönmetallic. Den kunde styras att sy avancerade sömmar med hjälp av utbytbara programvalsar av brun bakelit.

12 Fröken Fynd:

skriven

När min gamla maskin tvärdog förra vintern, var jag först helt inställd på att köpa en begagnad. Helst en gammal Husqvarna då. Men när jag kollat runt en del och väl var inne i en trevlig butik här i Malmö, så ändrade jag mig. Det blev en helny Janome, den enklaste modellen för ett par tusenlappar. Jag är jättenöjd, kanonresultat på flera lager tjockt tyg(t.ex lägga upp jeans).

Ett tips kan vara att ta med egna små provtygbitar från de tyger man framför allt vill kunna sy i och prova i butiken. Lycka till!

13 kicki:

skriven

Ja, det var rejäl skillnad i känsla på dem! Min Emerald känns som maskinerna vi hade på syslöjden (som nog var husqvarna 2000 om jag inte missminner mig) - den är stadig och stabil och tyst. Kvinnan i butiken jag provade den i hade sålt dem i 10år och aldrig fått tillbaks nån som gått sönder. E20 ville hon egentligen inte sälja men den ingick i sortimentet... den lät plastigare och ettrigare och kändes inte lika... PÅLITLIG!Ska du kika på beggade maskiner rekommenderar jag H-2000 från tiden innan de blev "självsmörjande". Det är ett koncept som ändå inte håller, och i samma veva byttes en del beståndsdelar ut mot plast och saker som tidigare varit helgjutna blev ihåliga för att minska materialåtgång och vikt = inte lika hållbart.

Haha - jag kanske ska skriva en liten avhandling på ämnet istället för spaltmeter i ditt kommentarfält? :D

14 Popitop:

skriven

Åh, jag älskar din blogg! Den är otroligt inspirerande och snygg och det är så roligt när jag får syn på en pryl som jag aldrig sett förr eller när du ger tips på bra loppisar eller caféer. Så. Nu har jag länkat till din blogg via min butiksblogg. Jag har en second hand-butik i Göteborg som säljer allehanda ting från 50-, 60- och 70-talet.Varmt välkommen om du har vägarna förbi någon gång.Linda

15 Libby:

skriven

Tusse: Tjusigt!

Fröken Fynd: Tack för tipset, ska ta med både jeanstyg och tunt 50-talstyg!

Kicki: Eftersom du, och även "Varken eller", verkar vara nöjd med Emerald ska jag kolla in den också. Jättekul att du engagerar dig och kommenterar, det har ju alla som läser här glädje av!

Popitop: Tack för de snälla orden och för länkning! Nu ska jag genast kolla in din blogg!

16 Staffan H:

skriven

Med förkortningen UKV menas här förmodligen ultrakortvåg, som var den allra senaste på radiofronten då (om jag inte minns fel sändes P3 på ultrakortvåg och jag tror de flesta svenska radiostationer ligger på det bandet idag). Innan dess fanns bara långvåg och mellanvåg.Min mamma har fortfarande kvar sin Husqvarna Automatic från tidigt 60-tal. Den fungerar ännu, även om mamma hävdar att den inte längre är riktigt lika bra som förr.För egen del har det där med symaskiner inte varit min pryl. Jag tog visserligen hand om mormors gamla symaskin, en Phoenix, som jag sydde gardiner till lägenheten på - och svavelröken låg tät. Den var gammal och hårt sliten så den åkte ut för ett antal år sedan och någon ersättare till den finns inga planer på.

17 Syltan:

skriven

Mamma har en Bernina som sjunger på sista versen, den är från tidigt 60-tal. (Själv kan jag inte alls sy, det blir mest sprätta ...men jag önskar att jag kunde! Tänk vad mycket fint man kan göra av alla gamla tyger ...)

Jag har dock en gammal Husqvarna, trampmodell, som står på vackra gjutjärnsben. Den är ett tv-bord nere i gillestugan och har så varit i ca 15 år - perfekt!

18 Susanna:

skriven

Åh, en sådan där härligt metallicgrön symaskin hade min mamma under hela min uppväxt. Hon var tydligen men mästare på att sy i sin ungdom och sydde alla sina fina 60-talskläder själv. Allt från kjolar till kavajer och dräkter. Nu kan hon inte ens sy en gardin rakt :-DSjälv har jag en fin gammal Husqvarna 2000, den vita. Tror den kom på slutet av 60-talet/början på 70-talet. Finns i grönt (kom i början på 60-talet), vinrött och orange också. Gissa när den orange såldes? ;-)

En toppenbra maskin som har lite mönstersömmar och olika längd på stygnen.

De första 2000-maskinerna är bättre än de senare då de bytte ut några av delarna på slutet. Rattarna blev i plast tex. Men det är en genuin maskin som man ofta hade i skolor å så, så det kommer alltid finnas reservdelar och det kommer alltid gå att serva dem till rimliga priser. Vilket man ju också måste tänka på när man köper en gammal maskin..Lycka till i din jakt :-)

19 Mira:

skriven

Jag har en grön Husqvarna Automatic som är lika gammal som jag själv. Den är underbar och jag älskar den. Aldrig att jag byter bort den. Jag har sytt massor i min dar och så länge den fungerar behåller jag den. Det är inte mycket den inte klarar. Och så är den vacker också. Och det bästa av allt... Det finns en symaskinsreparatör i Sumpan som kan reparera den och som har reservdelar!!!

20 Lina:

skriven

Jag har en grön husqvarna, väldigt lik automatic, men min heter zig-zag. Symaskinen fick jag nästintill slåss för på en loppis. Jag betalade ynka 50 kr och fick på köpet en jättefin orginalbok och en grön väska. Den är kanske nästan 3 gånger så gammal som mig men fungerar utmärkt. Det är verkligen skillnad på att sy med denna maskin om man jämför med de nutida i plast. Symaskinen står numera framme och är fin på min syplats i köket tillsammans med en nutida vän, overlockmaskinen.

21 randiga tråden:

skriven

Kul med alla bilder på symaskinerna, har fortfarande kvar min mammas symaskin.

22 Liina:

skriven

Jag fick min första symaskin när jag fyllde 24 (för snart två år sen) Förra året fick jag en sypuff med grejer i. Båda har mamma snott på sitt jobb (ok, ingen där var direkt intresserad av dem) undra om hon rotar fram nåt lika kul i år =)

Iallafall. Den första var en Elna. Grön och fin med lådbord och utan pedal utan man styr den med knäet med en spak (eller vad man ska kalla det) Den funkar absolut men den är så väldans högljudd och jag är rätt bullerkänslig så jag ville inte riktigt använda den. Men så hittade jag en Husqvarna automatik på jobbet som de sa var defekt. Så jag betalade en tia för den och tog hem den och hittade inget större fel på den. Har sytt två barnjackor på den utan problem. Och diverse annat. Supernöjd med den. Men jag syr mest med raksöm så =)

23 Linda Hanikel:

skriven

Hej!

Jag har en Husqvarna Automatic med tillbehörsask som är full med olika "symaskinsfötter".

Har ingen aning om vad alla dessa är till för.

Finns det någon som vet vart man kan få tag på en bruksanvisning?

Kommentera här: