Middagen är färdig, 1950-talet
"Middag i barnkammaren" lyder bildtexten i recepthäftet från AB Sveriges förenade
konservfabriker. Jag ställer bara frågan: Serverades barnen i de samhällsklasser där
barnkammaren var så stor att den hade matplats verkligen stuvade fiskbullar?
Men det är en tidstypisk bild vad gäller grönsakerna. En skål med kokta ärtor,
en citronskiva och litet dill som dekoration.
Man undrar nyfiket vad det blev till efterrätt?
Där jag kommer ifrån hade det varit kräm, fyra gånger av fem.
I dag bjuder Femtiotalsjakten på en veckomeny, till båtnad för alla husmödrar.
Menyn är lånad ur Damernas Värld, januari 1951.
"Vardagsmiddag". Bild ur Den godaste maten (Ica-kurirens provkök, 1950).
L Ö R D A G
Lunch: Raggmunk med lingon
Middag: Pepparrotskött, apelsinsallad
(Annonsera dessa rätter på lunchrestaurang av i dag - och alla män
födda på 1950-talet och tidigare flockas.)
S Ö N D A G
Frukost: Skinka och ägg
Middag: Buljong i kopp med ostsmörgås, fläskkotlett med äppelmos,
vitkålssallad och potatis bakad i ugn med skal, överbliven tårta med kompott
(Kompott till tårtresterna, minsann!)
M Å N D A G
Lunch: Salt sill med lök i ugn, serveras med skalpotatis
Middag: Fläskkorv med rotmos, äppelskum special
(Äppelskum: Löst äppelmos blandas med samma mängd gräddfil,
serveras med riven mörk choklad över. Gott? Hm...)
T I S D A G
Lunch: Små pannbiffar med morötter och potatis stuvade tillsammans
Middag: Grönsakssoppa, fattiga riddare
(Fattiga riddare väckte minnen till liv i ett tidigare inlägg, här)
O N S D A G
Lunch: Gratinerad fiskfärs
Middag: Fläsk med löksås och skalpotatis. Saftkräm med mjölk och mariekäx
(Japp, här kom krämen!)
T O R S D A G
Lunch: Stångryttare med stuvad vitkål och skalpotatis
Middag: Ärter med fläsk, plättar
(Stångryttare? Avses stångkorv?)
F R E D A G
Lunch: Omellet fylld med överbliven kålstuvning och stekt prinskorv
Middag: Kokt fisk med smör och äggsås och skalpotatis, klappgröt
(Klappgröt! Denna härliga efterrätt gjord på lingonsylt,
mannagryn och gräddmjölk ska få ett eget inlägg framöver.)
Fina fisken på 1950-talet: Pepparrotsgädda, fiskfärs,
kabeljo med äggsås, stuvad lake.
Varsågoda, kom och ät!
skriven
Har tagit upp din tråd hos mig idag.
Margaretha