Baka, baka liten kaka
I går gjorde jag en rabarberpaj, som blev sur och fick de tappra tre som bjöds på den
att dränka pajen i Vaniljvisp. En husmor på 1950-talet hade säkert känt till att rabarbern är för
besk och grov nu i slutet av juli. Nu vet jag också det. Hon hade kanske istället bakat en kaka
med Kåkås godingar.
Påsarna var så fina, enkel och lyckad grafisk formgivning innan mer än någon promille
av befolkningen kände till uttrycket. Men jag kommer ihåg från barndomen hur de där
fruktkakorna smakade. Torra, med hårda bitar av suckat och apelsinskal i.
Och Vaniljvisp var inte uppfunnen.
Kåkå finns kvar, som leverantör till bagerier och konditorier. Det verkar gå bra, och på deras
hemsida finns en fascinerande lång produktlista. Allt från kristyrmorötter till bake off-cognacsbitar
och Sarah Bernhard-skyltar.
Vilken 50-talskaka är DU?
skriven
Banankaka. Inget fick förfaras, svarta bananer hamnade i bakverk.