Skön stämning på Svenssons kafé


JÄMTLANDSRESAN, ONSDAG
Vi började dagen med en sväng över till Frösön. Snurrade runt litet, hamnade i ett
bostadsområde, såg en kaféskylt, jag kände på mig att det här, det kunde vara något....
... och det kunde det! Vi hade av en ren slump hittat Svenssons kafé!


Inredningen är från 1940-60-talet. Mycket vilsamt. Det 1950-tal
som jag trivs i är ju mer så här än fladdermusfåtölj 
plus James Dean-filmisar.


Den röda galonsoffan är väl stilig? Och lamporna!


I varje rum vackra lampor, på golvet eller i taket.


Fönsterstilleben.

 
 
En av de andra kafégästerna berättade att hennes arbetskamrat som heter
Svensson i efternamn öppnade kaféet på 1970-talet. Nu är det andra ägare,
men de håller uppenbarligen stilen! En skön känsla vilar över kaféet
- 1950-talet har fått bo in sig här.


Litet nostalgi rakt under disk.

 
Hade den här soffan funnits 55 mil närmare lyan, och hade den varit till salu... då hade jag
köpt den direkt. Litet sliten gömmer sig soffan till hälften under ett överdrag. Men så fin ändå.


Vi drack kaffe, åt en bulle och en bit lingonkaka, trivdes och gladde oss åt
att slumpen förts oss till Svenssons kafé. Höga stilpoäng för stavningen
av kafé (med k, som det ska vara). 

MER FRÅN  ONSDAGEN blir det inte just nu. Vi har mest åkt omkring
och njutit av det vackra landskapet Jämtland.
I morgon kör vi längs Indalsälven ut mot kusten.
(Sorry, Grandprix63, vi skippar 1950-talsmacken på Jamtli, det får bli nästa gång!)
Stay tuned!
  
1 Tusse:

skriven

Stil på skylten också - finns ett släktstkap med FAC-byggsatsen jag hittade på loppis (företagsloggan kan ses på www.facsystem.se )

2 Liina:

skriven

Ha jag läste inälvsdalen...Idag ska jag åka smalspår med min mor... Det brukar vara femtitalståg som går där... =)

3 Tinkerbell:

skriven

Ni har verkligen flyt!!!

Vilket härligt kafe'.

Man kunde riktigt känna av stämningen på bilderna.

Ljuva 50-tal ...

4 Pernilla:

skriven

Ja den där soffan var väldigt fin!!Hur ser du skillnad på om en sak är 50-tal eller 60-tal? Om man inte googlar och kollar såklart. Finns det några riktlinjer att kolla efter?

Mvh Pernilla

5 Ida:

skriven

Hej!

Jag har följt din blogg ett tag och gillar all inspiration från underbara 50-talet. Jag har en tråkig studentlägenhet och vill gärna inreda den i 50-talsstil. Och undrar om du kan ge mig lite tips? Vilka färger/färgkombinationer var populära? Hade man mycket prydnadssaker? Kuddar? Tyger och gardiner, hur var dom? Är mycket tacksam för svar! :)

6 Libby:

skriven

Tusse; Ja. Alltid kul att hitta släktskap.

Liina: Smalspår är grejen! Ska kolla din blogg och se om du visar bilder.

Tinkerbell: Ja, i gåpr kändes det som om jag kunde LUKTA mig till 50-talsfik :-)

Pernilla: Det är svårt att säga bestämt. Decennierna går ju in i varandra. Soffan på första bilden tror jag kan vara sent 1940-tal. Och pinnstolarna kan vara både 1950-tal och tidigt 1960-tal. Men den rödmönstrade soffan tror jag är 1950-tal. Folk som kan mycket mer än jag kan säkert säga mer exakt, för att de sett 100 soffor av en viss typ och vet att just det och det armstödet slutade de göra på soffor i slutet av 1950-talet, därför kan det inte vara 1960-tal. Men om något BÅDE har en typisk 50-talsform, som den röda soffan, OCH ett roligt mönster, då brukar det vara 1950-tal.

Sedan läser jag mycket veckotidningar och Allt i Hemmet från 1950- och 1960-tal, där lär man sig mycket genom att se hela inredningar. Och så frågar jag alltid en massa i antik- och retrobutiker. Och till sist: Mina föräldrar gifte sig och köpte bohag på 1940-talet, så jag känner igen grejer som är sent 1940-tal. Och så var jag barn på 1960-talet och har gott minne, så jag kommer ihåg vad som fanns i folks hem då och var nytt.

Oj, det var ett långt svar!

Ida: Kul att du gillar bloggen! Hm... ett studentrum. Det borde gå att få riktigt 50-talsmässigt med små medel. Först: Vilket 50-tal gillar du? "Tonårsrummet"? Dvs fladdermusfåtölj, litet sminkbord med spegel, grammofon, en skojig strutlampa med tre skärmar, stringhylla med prydnadssaker (porslinsrådjur, någon söt ask, böcker) och en färgglad rya? Eller "Tant-50-talet"? Dvs ljusgrön prydlig soffa, två fåtöljer i samma stil, tevagn i teak, grova Upsala-Ekeby-vaser, soffbord i teak, gipsnegresser på väggen, teakbokhylla med spetsduk och äldre prydnadssaker, en treskärmslampa mer i 40-talsstil (som min rosa, finns i inlägg om nya tapeten). Eller "Amerika": Röda dinerstolar i galon, James Dean, Marilyn och Elvis på väggarna, blaffig röd retroradio i plast etc.

Vilken är din stil? När du vet det (kan ju vara en blandning av tonårsrummet och tant, eller tonårsrummet och Amerika) så skaffar du några grejer som direkt ger tonen i rummet. Kan vara en 50-talslampa och ett 50-talstyg som du lägger över din soffa plus en stringhylla med några grejer på. Sedan bygger du vidare.

Tyvärr är ju 50-talsgrejer ofta dyra eftersom det är så poppis. Men en stringhylla, en cool lampa och ett tyg är en bra början.

Återkom med svar på mitt svar så spinner vi vidare!

7 Liina:

skriven

Tågresan var jättekul. Tåget var från 55 och hade röda sitsar i ena vagnen och gröna i den andra. Många snygga och roliga detaljer. Blogga om resan har jag planerat. Men jag inte när jag kommer hinna. Men om du kollar i bloggen nu kanske du ser några skrotiga 50talsbilar =)

8 strömma:

skriven

HejVilken härlig blogg du har. Jag är född -53 och

njuter nostalgiskt av dina bilder.Min dotter sommarjobbar på Jamtli Macken och sista

dagen idag är det för henne där.Här kan du kolla några foton jag tog därifrån.http://lojrom-vittvin.blogspot.com/search/label/Jamtli%20och%20sommarjobbHälsningar

strömma i Östersund

9 Katja:

skriven

Undrar vad du har för anknytning till Östersund... Iallafall, om du kommer hit igen, får du inte missa målaren i det gamla huset i korsningen Rådhusgatan-Brogränd. Han har tapeter från 30talet och framåt. SKITBILLIGT. Han har hotat i flera år att han ska sälja, men tror han är kvar än. Jag köpte en grym stråtapet för 70 kronor rullen!

/K

Kommentera här: