Vad kallas lampan?


Man ser dem överallt, 1950-talslamporna där skärmen är en metallställning
med bara vartannat "fält" klätt. Den här stod på Antik & Kuriosa i Kista i januari.


En riktigt fin, nyproducerad, i textil istället för plast. Såg den 
i ett skyltfönster i Sundbyberg.


Stiligt exemplar från Ruter Retrocafé i Boden, plåtat av Emma.


Till sist, Kjelles lampa från inlägget med hans bilder.

Men nu till frågan - finns det ett samlingsnamn för den här
lampmodellen? Kallas de för något?
1 stina:

skriven

jag vet inte, men min farmor berättade att de gjorde alla lampor själva när de var unga. min farfar svetsade ramar och farmor sydde skärmar och sådana där lappar. men de där ser ju ut att vara gjorda i fabrik iallafall.

2 Benny:

skriven

Har typen ett eget namn menar du? Jag kallar alla lampor med plastband för det synnerligen originella "plastbandslampa", men det vore ju kul att kunna skilja dem åt.

3 Libby:

skriven

Stina: Vilket företagsamt par! Jo, de på bilden är nog alla "köpelampor".

Benny: Ja, jag undrar om de har det? Det är ju inte alltid plastband, ibland är det hårt virat garn eller tyg. Det skulle vara enklare om det fanns ett namn än att man ska beskriva hur lampan ser ut.

4 The StarChief:

skriven

Japp Benny har rätt dom kallas för platbandlampor.

Jag har några stycken.Ett annat namn som kan förekomma är trådlampor man syftar då på att skärmens stomme är av lackad ståltråd.

Man får se upp lite idag för det har blivit populärt att klä om gamla lampor med nya band och även köpa lampor som haft garn eller tygskärmar så tar man bort detta, lackar ställningen svart och sen klär med plastband och säljer dom på auktioner.

Bra Blogg, har precis själv börjat "blogga"

5 JJ:

skriven

Jag är ganska säker på att jag har sett en sådan i min IKEA-katalog från -59. Skall kolla där vad den kallas.

6 Libby:

skriven

The StarCHief: Njae. Dels är inte alla i den här modellen i plastband, dels kan plastbandslampa vara allt från små lykttliknande saker till en och en halv meter höga golvvarianter. Det är alltså den där varannat-fält-modellen som jag är ute fter namn på. men det kanske inte finns något.

JJ: Eller ska du lösa gåtan?

7 JJ:

skriven

Nej, tyvärr fanns inte lampan i min katalog. Jag måste ha sett den i en annan årgång - jag känner en kille som samlar IKEA-kataloger, bland mycket annat. Men jag skulle tro att denna typ av lampor inte har sågot speciellt namn.

8 The StarChief:

skriven

Den typen du nämner har nog inget speciellt namn utöver dom jag nämnt, det var fanatsin hos trådsvetsaren som satte gränsen. Det fanns åkså en hel del småfixare som gjorde dessa då dom var jättebilliga att göra. Jag kommer ihåg när jag var liten vi var hemma och hälsade på några bekanta och hon klädde burkar och hade gjort lampor själv.

PS om jag int sagt det innan, fräään blogg Libby

Hälsn

"elof"

9 Vivi-Ann:

skriven

Vet tyvärr inte vad dom heter, men jag har en taklampa (röd, svart, gul, lila, grönt) och en golvlampa (brunt, gult, grönt) som jag ska sälja. Någon som är intresserade?

Kommentera här: