Utlottning: Textiltryck av Lars Nyman


Hörrni, nu är det dags för en utlottning på Femtiotalsjakten.
Sex stycken charmiga textiltryck av Lars Nyman ligger i potten.
Lars Nyman var, enligt denna tråd på Precisensan, konstnär och designer
och hade ett screentryckeri fram till 1982 i Hammarby i Stockholm.
De här trycken torde vara 1960-70-tal. (Se fler Nymantryck hos Porslinan.)


Textiltrycken är 21x30 cm och de två som är litet skymda på övre bilden
ser ut så här. På baksidan av holken står det "Serietex • Textiltryck
• Pat.Nr 323.054 • Design Lars Nyman". På de andra två tryckens baksidor
(som är i en något tunnare kvalitet) står det "Serietex Patenterat textiltryck.
Tillverkas på licens i Sverige. AB Nymans serigrafiska."

UTLOTTNINGEN:
1) Berätta i en kommentar om dina retro-inredningsplaner för hösten.
Ska du måla om ett rum i 50-60-70-talsfärg? Sätta upp din första Stringhylla?
Virka en filt av mormorsrutor? (Ju utförligare kommentar, desto roligare att läsa.)
Kommentarerna numreras i ordningen de publiceras.
2) Har du en egen blogg? Tipsa om tävlingen i ett inlägg som länkar hit
så får du två nummer = dubbel vinstchans. Berätta i kommentaren här att du länkar.
3) Nästa lördag, den 8 oktober kl 24.00, avslutas utlottningen. Jag drar fyra
vinnare och gör ett inlägg under söndagen den 9 oktober om vilka som vunnit.
En vinnare får 3 Nymantryck. Tre vinnare får varsitt. Berätta i kommentaren vilket
tryck du helst vill ha om du vinner.
Lycka till...

... och trevlig helg!
1 Pella:

skriven

Nu är jag första tävlande såg jag just! Självklart länkar jag också, går ofta in och läser här men är dålig på att kommentera. Jag har precis flyttat in i en 30-tals lägenhet med alla våra 50-talsmöbler så vår utmaning är att pussla ihop årtiondena men det känns inte helt omöjligt. I köket är orginalinredningen kvar och saknar tidstypiskt ett skåp ovanför diskbänken så där ska vi sätta upp ett loppisfyndat 50-talsskåp med skjutluckor som förhoppningsvis smälter in bland alla små skåp och lådor från 1930. Stringhyllor blir det förstås på väggar och stringblombordet är redan på plats i sovrum, likaså teakbyrå, gamla lampor etc. Det är långt ifrån klart men när det är färdigt blir det 30-tal som gift sig med retro 50-tal!

2 Catarina:

skriven

Bor sedan ett år tillbaka i ett hus från 40/50-talet. Stora treluftsfönster, takmålningar m stjärnbilder som går i brunt(original fr 1942) i vardagsrummet som. Alltså ett hus som är som en dröm för ett person som inspireras av 50/60-talet. Är själv uppvuxen i ett hem m 50-tals inredning. Så varje besök hos föräldrarna ägnas åt att hitta Berså, Blå eld, Picknick, Stig Lindberg, original-string, teakbrickor, teakskålar. Danskdesignade fotäöljer i skinn och teak - original 50-tal så klart. Är så lyckligt lottad som har ett eget "50/60-tals loppis" hos föräldrarna. Höstens projekt är den gamla serveringsgången som nu ska få en ansiktslyftning med vita väggar, stort ljusinsläpp, stingkombination, teaklampa med tygskärm och en 50-talsfotölj. Och på väggen: ja, självklart textiltryck av Lars Nyberg.

3 Liina:

skriven

Oh. Jag som älskar fåglar... =)



1. Jag letar efter en ny bostad. Helst en med 50talskök. Och där ska jag ha mestadels gamla köksgrejer som min gröna brödlåda och den snygga Nilsjohanvågen som man hänger på väggen och som nån dekorerat med en kakeldekor med fåglar...

Och massa andra fina retro grejer jag samlat på mig genom åren... =) Och i skåpen samlas förstås min egen porslinssamling. Allt från Rörstrands milano till mina favoriter, de fyrkantiga tallrikarna från Gefle. Har 10-20 olika skulle jag tro...

Och ännu mer retro blir det väl om jag lyckas få till ett barnvagnsrum. Har ju trots allt över 20 vagnar som är mellan 70 och 30 år gamla =)



2. Jag länkar från min blogg på www.lee-nah.blogspot.com



3. Alla tre är jättefina och om jag vinner blir jag gärna överraskad med vilken det blir (Om jag inte har tur nog att få alla. =)

4 Ellika:

skriven

Jag vet inte ritkigt hur mitt boende kommer se ut den närmsta tiden, om jag skall flytta in hos min pojkvän eller köpa lägenhet. Det enda jag känner mig säker på är att jag inte kommer bo kvar där jag bor nu. Därför är mina planer rätt så försiktiga än så länge. Men jag har nyligen köpt ett fantastiskt sminkbord från 50 talet komplett med matchande stol och stor spegel och ställt in på kontoret. Så nu skall jag försöka få ner en soffa från vinden, har en mörk grön som går bra ihop med stig lindbergs lustgården som jag har upphängd på väggen. "Nya" stolar skall jag också försöka hitta.

5 Katarina:

skriven

1. Här har ni en som verkligen har en utmaning framför sig... Ska förvandla en 70-tals hall till en 50-talare istället! En byrå och en hylla är redan införskaffat, det som återstår är att hitta rätt tapet (oj vad det finns härliga 50-talsmönster att välja bland nu!), det rätta golvet samt lampor! Det sistnämnda är verkligen klurigt då takhöjden skiljer sig enormt mycket mellan 50 och 70-tal! Man vill ju inte slå i huvudet varje gång man kommer hem... Drömmen är även att få in en tjusig 50-tals soffa (modell mindre) där man kan sitta och ta på/av skorna. Tänk att få sitta där och prata i telefon också... Originaltelefon från tiden då det begav sig har vi ju förstås ockå redan införskaffat!



2: Har ingen blogg än. Tänkte ju starta en i samband med att renoveringen startar! För skylla mig själv helt enkelt för att jag inte tagit tag i den biten än.



3: Kan inte ta fram en favorit, de är lika läckra allihopa!

6 Ann-Charlotte:

skriven

1.Jag har ett stort projekt på gång. Kanske blir det i höst, kanske till våren. Min största dotter letar lägenhet, och så fort hon hittar en lär vi åka på loppisar! Hon är ett ännu större 50-talsfan än mig och pratar redan om hur hon vill ha det i sitt retrohem. Jag hjälper gärna till! Nu växer ju inte billiga, små lägenheter på träd, men kanske har vi tur att hitta en i något gammalt 50 -talshyreshus...

Här hemma kommer vi att göra om i vardagsrummet, men det blir en blandning av retro och nutid.



2. Jag länkar till det på min blogg, självklart!



3. Trycken är alla bedårande, men den dår fåglarna sitter tillsammans i trädet gillar jag bäst. Den ser ut att vara ganska orand ge, en vanligt förekommande färg i mitt hem!



Ha en skön helg, jag är SÅ avundsjuka på alla ni som ska på mässan.

7 tanten på auktion:

skriven

Självklart har jag länkat till din sida. Jo, mitt projekt för den här hösten/vintern är att förvandla mitt hobbyrum till barnrum åt mina två frotte och velorklädda trollungar. Jag har samlat på mig loppisgrejer och auktionsfynd en tid så nu gäller det bara att sätta igång... Det första som måste göras är att tapetsera om, med 70-tals tapeterna jag ropade in på auktion i somras. Jag tror de kommer att bli ganska ensamma om att ha storblommiga tepeter i orange och rött:)Sen kommer ju det roligaste av allt, att få ställa alla möbler på plats. För vad sägs om en telefonmöbel i teak, växasäng med avtagbar spjälsängsöverdel, röd stringhylla med teakhyllplan, och en gammal gunghäst i trä, som är nött av flera generationers lek...

8 Lybtar:

skriven

Fasen att vi inte skall inreda på något retorvis framöver. Vi har redan fullt i vårt lilla hem med möbler. Så även om vi suktar och längtar efter vissa go´bitar så har vi helt enkelt inte plats. Jag skall följa tävlingen och se vilka de lyckliga blir.

9 Eva:

skriven

Men vilken rolig grej! Då kan vi andra bli inspirerade också... För min del gäller det att vi ska renovera vår hall med lite retroinslag. Vi har på loppis införskaffat en gammal hatthylla i stål med hattpinnar på.Överst på hyllan ska det ligga en gammal hattask där vantar och sånt kan ligga utan att skämmas för sig. Lampa i taket med inspiraton från 50-talet samt en loppisfyndad svenskt tennspegel i mässing blir de extra fina godsakerna. Det vi inte har klart för oss är just väggprydnader och de du lottar ut skulle lösa detta dilemma för oss:)Tack för en bra blogg Hälsar Eva

10 Gila:

skriven

Jag har redan alla trycken + några till. Kolla min länk vid intresse...

http://gilasgrotta.blogspot.com/search/label/Lars%20Nyman

11 Vicky Sue:

skriven

Åh,vad roligt!

Höstens fixande består dels av att jag ska rusta upp ett par gamla stringhyllor, trots att jag anser att det är helgerån att måla och ha sig på gamla ting. Hyllorna är extremt slitna och ser riktigt tråkiga ut, så det blir att slipa och betsa för att få tillbaka något sånär originalutseendet. Hyllorna ska sedan skruvas upp och prydas av allt ifrån gamla fotografier till burkar, och framförallt av gamla tidningar. Ett ytterligare projekt (av de alla tusen) blir till att klä om två stycken lampskärmar från 90-talet (men i typisk 60-talsstil) med ett underbart originaltyg från 60-talet som jag hittat på loppis. Det är första gången jag klär om lampor så det är lite på vinst och förlust. Skulle jag vinna så skulle min vinst gärna få bli det tredje trycket (sista bilden), eller om det vill sig väl; en av varje.

12 Åsa:

skriven

Jag är själv 50-talsnörd. Maken var det inte när vi träffades. Däremot var han inbiten Vasaloppsåkare och vallanörd. För att rättfärdiga mina loppisturnéer och för att motivera maken att vilja följa med föreslog jag att han skulle börja samla på något. Gamla vallaburkar till exempel. Sagt och gjort.



Det var ganska många år sedan nu. Maken har trampat runt på en ordentlig mängd loppisar i sin jakt på små burkar och tuber. I dag skulle jag vilja påstå att min man har en av norra Europas klibbigaste samlingar.



De flesta burkarna är från 50- och 60-talet men de allra äldsta är nog från 20-/30-talet. Det är inte så lätt att hitta burkar i bra skick, valla är ju nåt som använts och förbrukats och sedan kastats bort. De finaste av makens burkar - och en hel del av dem är riktigt, riktigt, fina - är faktiskt oerhört vackra, nästan som små kryddburkar från samma tid. Vissa av dem har fartiga tecknade bilder. Andra har tidstypiska och helt underbara skogans, till exempel; Atomvalla - valla för alla.



Min inredningsplan för hösten är att hitta ett riktigt bra sätt att exponera makens vallasamling. Varför inte komplettera med några tidsenliga Allsport eller Rekordmagasinet vars framsidor självklart ska ha skidåkartema och någon dramatisk rubrik.



Jag har en blogg men den är låst då jag visar bilder på mina barn där. Jag gissar att den inte räknas.Jag gillar alla tryck, men mest de två nedre.

13 Anna M Rautila:

skriven

Hej!

Det tredje trycket är min absoluta favorit!



Mina retroplaner den här hösten är stora. Jag har börjat virka små mormorsrutor. Dessutom har jag inhandlat en megastor ballong och tapetklister! TAnken är att göra en egen, retroinspirerad "mormorsrutelampa" att hänga som en färgklick i vår annars så vita hall! Återstår att se hur resultatet blir :)



Hoppas du får en härlig helg!



Kram!

14 Anette:

skriven

Jag bor i en vacker, men dåligt planerad funkisvilla från 1954 och strävar hela tiden efter att hitta möbler och annan inredning som passar in. Älskar loppisar och samlar framför allt på svenskt 50talsporslin... Skåpen börjar bli fulla och jag vill ju gärna ha det framme eftersom det är SÅÅ vackert. Till saken hör att jag har småbarn som gärna går och "flyttar" på saker, så mitt projekt för hösten är att hitta på ett bra sätt att inreda med mitt porslin utan att det blir sönderslaget...

Ett annat projekt är att på något sätt byta ut den gigantiska IKEA-bokhyllan mot något snyggare, men lika funktionellt. Jag är också ute efter ett teaksoffbord, men vill egentligen inte byta ut det gamla förrän barnen slutat rita på allt med tuschpennor...

Har länkat från min blogg och tar tacksamt emot vilket tryck som helst. De är fantastiska allihop!

15 Lilladockan:

skriven

Under hösten ska jag ta mig an min hall och göra den lite mera ”Sarig” (Sara, det är jag det). Idag är alla väggar vita och tråkiga och hallen känns inte alls personlig.



En av väggarna ska bli till en fondvägg. Helst av allt vill jag ha en retrotapet i grönt, orangeat eller brunt. Eller kanske kombination av alla. Stora mönster, kanske blommor, det är vad jag ser framför mig. Det hade varit drömmen. Men då jag inte vet hur länge jag egentligen får bo i min lägenhet (har ett slags renoveringskontrakt som säger att jag måste flytta när de bestämmer sig för att göra något åt huset) så slutar det mest troligt med att jag målar väggen istället och sparar de galna tapetdrömmarna till nästa lägenhet.



Jag föreställer mig en mossgrön vägg, på den väggen kommer jag att hänga min teakspegel (som faktiskt har originaletiketten kvar och heter Sara) och på var sida om spegeln kommer jag att hänga lampetter i teak och rökbrunt glas.



Nedanför spegeln kommer det givetvis att stå en liten byrå i teak och på den lilla byrån kommer det att stå ett Le Rosarium (i mitt huvud ser det ut att passa med en creme/vit ros). Jag kommer alldeles helt säkert även ha någon liten glasskål fylld med smycken ståendes på byrån.



På golvet vill jag helst av allt ha en plastmatta, gärna en rund. Ska bara hitta en sådan först, allt annat har jag redan.



Åh, det kommer att bli så fint!



Jag har givetvis länkat hit och om jag vinner så vill jag helst ha något av de två trycken som inte innehåller fågelholken. De två är allra finast! :)



Ha en fin lördag!

16 Lisa:

skriven

Hej! Om jag vinner vill jag helst ha de två fåglarna som kramas mot trädet....

Min plan för hösten är att begå ett helgerån:) Av två Uppsala-Ekeby krukor ska jag tillverka två hängande lampor...Alltså utnyttja hålet som redan finns och göra två hängande fönsterlampor...Det bästa med det är att när man ångrar sej så blir de fort krukor igen:) Nu hoppas jag på vinst! ( och i vanlig ordning så följer jag bloggen din som en slags distans-kurs i retrohistoria:) lär mej ständigt nya saker!

17 Elina:

skriven

Bra sida du har! Jag har kollat igenom några av dina andra inlägg och jag diggar vad jag ser :D.

Kommentera här: