Rädda Kungstornet!
UPPDATERING: KAFÈET NEDLAGT
"Rädda Stockholms finaste konditori"och "Rädda Konditori Kungstornet!" heter två
facebookgrupper som arbetar för att rädda Café Kungstornet på Kungsgatan. Där har det varit fik i
80 år men i dag stänger kaféet. Fastighetsägaren Centrumfastigheter ska göra om lokalen till
”en ny riktigt stor fin detaljhandelsbutik" (citat ur Lars Epsteins artikel i DN den 24 april, artikeln
som avslöjade vad som är på gång).
"Rädda Stockholms finaste konditori"och "Rädda Konditori Kungstornet!" heter två
facebookgrupper som arbetar för att rädda Café Kungstornet på Kungsgatan. Där har det varit fik i
80 år men i dag stänger kaféet. Fastighetsägaren Centrumfastigheter ska göra om lokalen till
”en ny riktigt stor fin detaljhandelsbutik" (citat ur Lars Epsteins artikel i DN den 24 april, artikeln
som avslöjade vad som är på gång).
Senaste budet är att inredningen ska sparas och magasineras. Men att spara ett vackert räcke
och 50-tals-lampetter som kanske sätts upp på ett fik någon annanstans... det är ju inte
mycket att glädjas åt. Det är ju miljön i sin helhet som är skyddsvärd.
och 50-tals-lampetter som kanske sätts upp på ett fik någon annanstans... det är ju inte
mycket att glädjas åt. Det är ju miljön i sin helhet som är skyddsvärd.
Kan det gå att få Centrumfastigheter att tänka om?
Det här är en av alla kloka kommentarer på den ena facebookgruppens sida:
"Någon// ...//borde på ett pedagogiskt sätt beskriva för alla fastighetsägare hur man får bärighet
utan att vandalisera och riva gamla miljöer. Att det finns ett mysigt cafe just där skapar ju ett mervärde
för omgivande lokaler, även om man just på dessa kvm inte kan maxa hyran utan får ta igen det på de omgivande."
Exakt. Så gör man ett kvarter, en stad, attraktiv och skön att vistas i.
Till sist en fråga: Var är alla mecenater nuförtiden?
Finns det ingen miljardär där ute som älskar gamla fik, och som kan rädda
Stockholms finaste konditori?
Det här är en av alla kloka kommentarer på den ena facebookgruppens sida:
"Någon// ...//borde på ett pedagogiskt sätt beskriva för alla fastighetsägare hur man får bärighet
utan att vandalisera och riva gamla miljöer. Att det finns ett mysigt cafe just där skapar ju ett mervärde
för omgivande lokaler, även om man just på dessa kvm inte kan maxa hyran utan får ta igen det på de omgivande."
Exakt. Så gör man ett kvarter, en stad, attraktiv och skön att vistas i.
Till sist en fråga: Var är alla mecenater nuförtiden?
Finns det ingen miljardär där ute som älskar gamla fik, och som kan rädda
Stockholms finaste konditori?