1950-talsstaden Norrtälje


Stina och Emma driver Frankie´s café på Sora Brogatan.

Tilbringade en trevlig dag i 1950-talsstaden Norrtälje i dag. Några av kriterierna för en 1950-talsstad, enligt mig: Långsamt tempo, butiker med expediter som har tid att hjälpa till och vara trevliga, minst ett 50-talsfik samt bevarade butiksskyltar.
Först fikade min syster och jag på Frankie´s café. Där är det trevligt inrett med femtiotalspryalr utan att vara krystat. Det spelas stillsam musik från tiden, och där finns läsning för många timmars kafébesök: en mängd nummer av  " Allt i hemmet" från 1950-talet.


Frankie´s har utsikt, Stringhylla och en logga som ser bättre ut om fotografen undviker blänk.


Sedan anlände mamma
med färdtjänst, och vi började med dagens stora uppdrag: hitta skor åt henne. I skoaffären snett över gatan från Frankie´s mötte vi 1950-talet igen. En helt fantastisk expedit tog sig tid och plockade kunnigt fram några modeller som skulle kunna passa - och träffade rätt på en gång.  Succé!
Norrtälje är oöverträffat om du vill ha hjälp och råd i affärerna.  

 
Efter lunch
och litet mer shopping avslutade vi Norrtäljedagen med att beundra den vackra Postverket- logotypen och mosaikväggen från 1951. Samt inhandlade jag tre ark frimärken i serien "Älskade moped".


Ulf Kylbergs  "Postens gång" (1951).


Ja, jag älskar mopeder. Jag har ägt och kört en en Puch från 1950-talet (modellen före Florida) och en Husqvarna och en Zündapp, båda från tidigt 1960-tal. Men för tillfället får det räcka med frimärkena.

Här bor mina drömmar - var bor dina?



Någonstans i de norra förorterna, i ett gräddvitt hus med rundade funkisbalkonger, finns den här fd tobaksaffären med nedgånget utseende. Här bor mina drömmar.
Jag skulle tippa att minst 18,procent av er som följer den här bloggen delar drömmen om en egen antikbod. Ni kan se affären framför er, ni inreder den i fantasin, ni vet precis vilken inriktning den skulle ha, ni tänker på hur ni skulle resa runt och jaga grejer .
I mina drömmar har den här affären inga blaffiga Prince-skyltar längre, utan en stilig i röd neon: "Libbys 50-tal". Persiennerna är borta, i fönstret trängs glada 1950-talssaker, utanför står ett par trädgårdsstolar och på en av dem sitter jag och kikar på förbipasserande och tar en kopp kaffe efter en hektisk förmiddag med många kunder.
Förlåt, hur sa? Kräver gedigna antikvivitetskunskaper? Svårt att få det att gå runt? Överetableirng i 50-talsnischen? Bara drömmar?
Drömmar är bra. Drömmar ger energi. Drömmar är härliga just för att de är drömmar.  Drömmar kan man ha även om man är nöjd med det man har. Vad drömmer du om en måndag som denna?

1950-talstapet (?) räddad från sophämtningen


Räddade från grovsophämtningen: Britta Neuberg-tapet, två vackra galgar
och en sliten byrå som ska putsas upp av min träkunnige far.

I går röjde vi på logen. Där hade ett berg av trasiga/sunkiga/oönskade av annan anledning saker samlats. Nu fraktade 50-talsmannen och jag ner dem till vägen - grovsophämtning på gång. Återigen fyndade jag på hemmaplan. I en påse med gamla tapetrullar hittade jag denna underbara tapet. 
Bara en rulle, men... en rulle kan pryda en del av en vägg, bli bokomslag, hyllpapper i byrå etc etc. Man kan också bara ha den, och ta fram den och titta på och bli glad. Osäker på decennium dock. 1950 eller 1960?
Jag räddade också ett par rullar blommig 70-talstapet samt en rulle plus stuvar av typen Kommunalgrå 1963. Dem ska jag deala iväg på loppis i vår, till 70- och 80-talister som jagar 1970-talet så som jag jagar 1950-talet.
Letade Britta Neuberg på nätet, men hittade inte mycket. Landade istället på denna sida med 1950-talstapeter. Verkligen "åhhh 55"! Kolla in och njut av mönstren, och av namnen: Flygfoto, Flerfilig 50-talare, Spårvagnar.
http://www.handtrycktatapeter.se/swe/visagrupp_dec.php?hk=Tapeter&gp=0&sek=1900&dec=50&bid=63f52c0d2cfd6b5e169ffae620029fea



Vem är/var Britta Neuberg?

Ord (2) Fruar

"Situationen förbättras vanligen av någon käck fru som berättar vad hennes uppnosiga barn sagt när de sett henne finklädd. Ibland kan det uppstå en liten tävlan om vem som kan ha de mest uppnosiga barnen och vilka som varit fräckast mot modern när hon gjort sig färdig framför spegeln. Fruarna börjar överbjuda varandra med vanartiga barn."

(Ur kåseriet "Den svenska bjudningens upptakt", Jolo)

Kommentar: Ett ord från en tid då brev kunde ha adressen "fru Bertil Johansson".
Och vad gjorde de ogifta fruntimren en kväll som denna? Kurade hemma i öronlappsfåtöljen med en kopp thé och lyssnade på Gunnar Wiklund?

Åhhh, Sigvard Bernadotte!



Minns ni tiden då man kunde göra fantastiska upptäckter hos Myrorna? (Nu pratar vi inte 1950-tal, utan förra decenniet). I dag har de ju stenkoll på formgivarna, och allt som är fint kostar lika mycket som i antikbodarna. Men 1991 hittade jag den här hos Myrorna i Norrköping, för en spottstyver.
Det är Sigvard Bernadotte, från 1958, med etiketten kvar under. Den här tillbringaren är mindre känd än hans klassiker Trekant. Men för mig var den känd, en exakt likadan stod i kylskåpet med mjölk i när jag var barn.
Han gjorde fina grejer, Sigvard. Glada och praktiska bruksföremål. Varje gång jag besöker en utställning med Bernadottegrejer går jag därifrån med ett leende.

Mmmmm... litet lördagsgodis



Långt före glassbilen fanns fiskbilen. Under mina tidiga barndomsår,  det som var ett fördröjt 1950-tal, gjorde fiskbilen fortfarande sin runda i byarna. När farbrorn som sålde fisk öppnade bakdörrarna på sin blågrå Volvo duett stod jag där bredvid mamma och såg hoppfull ut.
Det var inte strömmingen jag suktade efter, det var två andra varor.
Gröna äpplen i silkespapper, som aldrig igen smakat så syrligt, och så grönt, som de gjorde då. Och så...mmmmmmmmmmmmmm... Marabou mjölkchoklad. En riktigt bra fiskbilsdag köpte mamma BÅDE äpplen OCH en chokladkaka.

(Annons från 1959)

Först igenom stan, så en tur på landet (helgtips)



Solig väderlek utlovas denna helg. Så packa kaffekorgen och lasta in campingbordet i pv-n. Det kan vara sista chansen för i år att göra en bilutflykt och dricka medhavt kaffe i det fria. Snart är det duffel på och yllevantar.
(Rubriken är en textrad ur "Flickor i bilen", mer känd som "Vi här bak i bilen"  med Siw Malmkvist.)

Foto: Monica Axén. Bilden tagen på Veterantraktordagen i Norrtälje 2006.

Fredagskväll, september 1959



Det är 1959 och Broddmans annonserar om “Stockholms största RADIO och TV-expo”.
Man har 8 skyltfönster!
Kanske har Inga-Lill, 17, från Sundbyberg och hennes pojkvän Tommy, 19, sett annonsen och tar
en tur in till staden den här fredagskvällen i september. För att titta på tv genom fönstren en stund
- innan de fortsätter till Kungsgatan, där de går på bio.

När adjunkten var bokhjälte

"Sedan kom det strävsamma 1950-talet, Hermodsingenjörens. Så här i efterhand ser det ut som de solida borgerliag yrkenas sista blomstringsperiod, den tid då amanuenser och adjunkter var flitiga bokhjältar."
DN:s Barbro Hedvall funderar över om det finns något samband mellan litteraturen och ungas yrkesval.
Litet kul läsning.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=832227

(Paul Kennet, H.-K. Rönbloms deckarhjälte, var... just det, läroverkslärare.)

1950-tal för hela slanten



Är det någon som minns den gamla barnsången (från 1950-talet, tror jag, eller tidigt 1960-tal) som gick någonting i stil med "Om pappa ville ge mig en femöring vet mamma..."  - och sedan följde en lååång uppräkning av saker som då skulle inköpas? Den känns väldigt aktuell när jag jämför innehållet i lönekuvertet och shoppinglistan för oktober.
Vill ha: Tidskriftshylla, String. Väggskydd i tunn teak. Blombord, String. Fåtölj! Glada 50-talsaffischer. Samt därutöver budgetutrymme för loppisfynd.

PS Hur mycket motsvarar en krona 1957 i dagens penningvärde? På www.scb.se finns prisomräkningstabell! (Svaret: 11,55 SEK)

PPS Tidskriftshyllan på bilden är vad jag letar efter. Den på bilden bor för långt bort, hos Yesterday Retro Form i Malmö. Tipsa mig om du ser en sådan i Stockholmsområdet!

Dagens nostalgitps 3 (Allmänbildning)



Senaste inköpen i loppisbutiker: En keramikkruka och en kryddburk.

Den blåvita burken, för 25 pix, var stämplad "Søholm". Den grå krukan, för 10 pix, "Norrman Motala". Jag hade inte koll på någondera. Men efter lite googlande vet jag mer.
Det danska företaget Søholm har bland annat producerat kryddburkar i en mängd modeller. Berth Norrman var keramiker i Motala från 1950-talets mitt till 1990-talet. Min gissning är att jag betalade en femma/tia för mycket för kryddburken, men fick Norrmankrukan till ett bra  pris.
Men viktigast av allt: Nu kan jag mer än jag kunde för två dagar sedan.
När jag hittar något med en stämpel jag inte känner igen, och grejen bara kostar småpengar - då köper jag och går hem och googlar. Jo, visst kunde jag kolla upp ursprung utan att köpa. Men jag tycker att det är roligare att ha prylen framför mig på bordet när jag letar på nätet. Mer känsla.
Och det är ett billigt sätt att skaffa sig allmänbildning. Antingen är grejen ett bra köp. Eller så säljer jag den på loppis nästa sommar.

PS Vet ni mer om Söholm och Norrman? Berätta!

Spinn loss, katten - du är från 1950-talet!



Katten tassade in i mitt barndomshem på 1950-talet och jag växte upp med den. Men vad hade man för ljus på den tiden? Blockljus... njae? Jag har glömt. Den som vet får gärna  berätta. För snart ska katten flytta in i lägenheten. Mjau!

Märkeshysteri hemmavid - 1950-talsdispens



Sedan 1950-talsfebern drabbade mig i somras letar jag överallt - efter tiden, känslan, sakerna. Och jag hittar! 
I lusthuset på landet står en hoper gamla solblekta, anspråkslösa stolar.
Men... hm.... ser några av dem inte ganska trevliga ut? Jag vänder på en, och hittar en stämpel.
 Edsbyverken. Made in Sweden 1962.
Jaja, 1962 är inte 1950-tal. Men i väntan på de där alldeles andlöst vackra röda i galon och stålrör
som jag vet finns någonstans och bara väntar på att jag ska hitta dem, så får de här stolarna
50-talsdispens och kommer in i värmen. Efter att min far slipat och fernissat litet.


                                                                                                                                                                

Bli modern och populär (3 tips i väntan på löning)

Omsvärmad. Kanske skickade han en bunt vykort häromdagen? Vykort från Framtids Antiken, Surbrunnsgatan, Sthlm.

 Den 25:e är två långa dagar bort. Gör det bästa av dem!

Skriv ett vykort eller brev
 till någon du tycker om. Ska man tro Postens hemsida så är brev och frimärken just nu "modernt och populärt". "Särskilt om de har handskriven adress och frimärke på kuvertet." 
Oj! Modärn och populär - kan det bli mer 1950-tal än så? Ta fram reservoarpennan!
Njut en kaffe på lokal. Gå igenom väskor du inte använder just nu och alla fickor på dito jackor . Mynten du hittar räcker till en slät kopp kaffe på närmaste kafé. Jag väljer Valand Café och konditori på Surbrunnsgatan 46, Sthlm. Här finns det enkla svenska 1950-talet, både i inredning (brun träpanel, slitna stolar) och bakverk (godbitar och smörgåsar från tiden). Bonus: Gratis läsning. Alla dagstidningar brukar ligga på ett bord.
Byt grejer med varann. Själv byter jag och en väninna denna vecka möbler. Hon får en  vinröd emma. Jag får en stringhylla. 

Ord (1): Hemmaklänning

"Nästan innan han hunnit stanna bilen öppnades en tung och järnbeslagen ingångsdörr och en ung flicka visade sig. Hon var söt och mörk och klädd i en enkel hemmaklänning."
(Ur "Död bland de döda" av H.-K. Rönblom, 1954)

Glada frukostägg



God morgon, måndag!
Var hönsen gladare på 1950-talet? Antagligen. Och äggkopparna också.
Skeden hittade jag på Dunkers kulturhus i Hälsingborg, när jag besökte deras utställning "Plastic Fantastic!" i våras. Skedarna såldes i ett set om sex stycken i olika glada färger. Äggkopparna har hängt med sedan jag var barn.

På femtiotalsjakten.blogg.se imorgon tisdag:
Så har du retrokul tills lönen kommer - 3 tips

Min sekretär har kommit hem



Köpt på Blocket i somras, mitt enda fynd där hittills. Renoverad i garaget på landet av min far. Klar i veckan, ikväll fick den komma hem till lägenheten. Vilken lyster. Fack för brevpapper, kuvert och vykort. Liten och nätt. Åhhh 55!

Söndagskaffe med kaka



1950-talssöndag på landet. Först tar vi in vinteräpplena, sedan ska vi väl ha lite söndagskaffe? Nytillverkade muggarna ett fynd: 20 pix för paret, på Norrköp (Ica) i Norrtälje. Den svarta står på Upsala-Ekebys fat "Mexico".

Det här var bra! (P1-dokumentär i lördags, lyssna på webben)



Rätt in i 1950-talet. P1 i lördags. Jag hörde det mesta, ska lyssna klart på webben. Tjejerna på bilden, födda i början av 1950-talet, träffas igen. Storyn bakom den här bilden: Kattungarnas matte, jämnårig med flickorna på bilden, lånade ibland ut katterna för att i gengäld få låna en cykel. Just den dagen kom någon från tidningen förbi och tog en bild, av kompisarna och hennes katter - men utan henne. Ajajaj.
Ett citat med 1950-talsfärg: "Vi plockade kolapapper på gatan och fyllde med småsten och lekte affär". 
Bra tidsbilder, fint berättad, klassisk dokumentär, av Rigmor Ohlsson.
Repris för den som vill lyssna på radio i radio: 27 september kl. 20.03 och 6 oktober kl. 00:03.
Och så finns den på www.sr.se/p1 såklart.

Lördagsläsning: Så vet du att du gjort ett fynd



Vad är ett fynd? Ja, inte har det med köpesumman att göra. Så här vet du att du gjort ett fynd:

1) Det ger dig en glad känsla i kroppen.
2) Du kan inte låta bli det. När fyndet är hemburet så kommer du på dig med att hela tiden avbryta sysslor du håller på med -  för att istället gå in i rummet där fyndet står och titta på eller känna på det.
3) Du är fem år igen och vill sova med det under kudden.

4) Du är nöjd ett tag. Tiden efter att du gjort ett riktigt fynd är en lugn tid utan överdriven fyndjakt.

5) Ett fynd vill ha kompisar. Du börjar fundera på om du kanske ska samla på fyndets serie, tidsepok, färg etc.

PS Okej, saker man hittar till fyndpris då? Lägger du rabarber på ett par hela Zebrakoppar med fat för 70 pix på en loppis - men inte tycker Zebra är någon klämmig servis. Då har du gjort ett så kallat bra (mycket bra) köp. Men... ett fynd? Njae. Checka av mot listan!


Bilden: Typiskt fynd. 60 pix på kommissionsbutik i Sumpan (se helgtipset nedan). Stämplad "Foreign" i botten, så den är inte ens "fin". Men vacker. Och den har levt ett liv, det syns.

Dagens nostalgitips 2 (Gladare dagar)


 Redan 1946 kom KFUM:s första väggalmanacka. Den satt alltså på många svenska köksväggar under 1950-talet. Jag köper den som julklapp varje år till mig själv, familj och vänner. Barnslig lycka den 1:e varje månad när man får klistra upp en ny månadsbild. Glad nyhet är att 2009 års almanacksbilder återigen har stil (efter årets kvalitetsdipp). Ja, en del ger faktiskt lite 1950-talskänsla. April: Flicka jublar över fjäril och vitsippor. September: Flicka och pojke med lingonkorg under flugsvamp. Kolla in:http://www.km.scout.se/upload/63710/Affisch%20Alma%2009.pdf

En glad bloggatris, hösten 1958 (helgtips)



Det här är Inga-Lill, 17, den mest inflytelserika bloggatrisen hösten 1958. Hon ses in action i förrådet til familjens HSB-lägenhet i Sundbyberg en tidig lördagsmorgon. Det blev för mycket Champis kvällen innan. Nu har hon problem med att lägga ut bilderna på dagens outfit.
Idag kan man hitta Inga-Lills prydnadssaker från flickrummet och hennes mammas köksgeråd på olika loppisbutiker i Sundbyberg. Sumpan kan rekommenderas för en loppisrunda i sakta mak. Där finns en rätt fin kommissionsbutik off Sturegatan, ett par mindre loppisställen och en rätt sjavig loppishall i någon slags garagelokal längst ner på Sturegatan (mot Solna). Den sjavigaste är roligast, eller ska man kanske säga intressantast som miljö.
Och så Svea på Tulegatan, där de precis burit in en svårt medfaren men ruinvacker Finn Juhl-stol som skulle renoveras.
(Fotot är taget genom Beyond Retros skyltfönster, Klarabergsgatan, Sthlm)

I förkylningstider:



Tag Tulo i tid! Eller om du redan blivit förkyld: Tag Tulo i varm mjölk. Det fick jag när jag var barn, men så blev det folk av mig också! Som det brukade heta.

Märkeshysteri

Är en omärkt stol med fin röd galonsits från Motalaverken mindre rolig att ha i köket än en nästan likadan, fast mer sliten, med Grythyttanplåt på ryggstödet?
Ja.
När jag tittade på de där stolarna i en antikbod på Upplandsgatan förra veckan så var det ändå Grythyttan som vann. (Fast inte vann så mycket att den blev köpt.)
Jag har själv suckat när loppisbesökare vänt på någon av mina fina kaffekoppar och deras ansiktsuttryck under loppet av en mikrosekund skiftat från lystet till fullständigt ointresserat. Där fanns ju ingen stämpel. Det var inte Gustavsberg eller Gefle. Det var bara en gammal kaffekopp.
Och nu är jag tydligen där själv. 

Glad idag: jag - över min hallspegel



Efter två månaders letande efter DEN hallspegeln med lampetter... så fanns den där i nedfarten till Magazin 13 på Roslagsgatan i Sthlm. Nu behöver den en snygg liten matchande byrå.

Vaknar i ett virrvarr

 
Den här hösten finns mycket 1950-talsinspirerad textil hos flera av de stora kedjorna. Jag hittade mitt påslakanset hos en av dem. Setet har ett trevligt virrvarrmönster.
Antagligen är det smart att ladda linneskåpet med lakan i höst, man vet aldrig när 1950-talet dyker upp i de här affärerna nästa gång.

Glad radio



Den här köpte jag i en radioaffär på den tiden jag tjänade för mycket pengar. 900 pix kostade den. Nu har jag spanat in en annan retromodell i den mer hemula 300-kronorsklassen. Den är mer svenskat tidigt 1950-tal och bör dyka upp här på bild på bloggen i slutet av nästa vecka.

Jodå, jag var med - när var ni med?

Hur kan man ha upplevt 1950-talet om man är 47 år just nu? Jo, man växer upp i en liten by i skogen där allting låg fem-tio år efter i tid. Ofta när jag pratar barndomsminnen med 50-talister så minns vi samma saker, ord och musik. 
För på 1950- och 1960-talen spelades till exempel hitsen i melodiradion i åratal. Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad, Ensamma hunden med Fridolf Rhudin (och nu är vi låååångt tillbaka) och Tala närmre telefonen - de spelades och spelades och spelades.
Och köksgardinerna - ja, de hängde med i tio år de med.
Men visst har mitt 1950-tal en ton av 60-tal. Det är det som gör jakten lite komplicerad. Men jag tror att jag är ute efter sommaren 1959. Jo, så är det. Sommaren 1959. Det bestämmer vi.
Någon mer som känner att han eller hon upplevt ett "bonusdecennium"?

Glada gardiner



Kvintessensen av 1950-talet som jag vill ha det. Visst är gardinerna för korta för mitt köksfönster, men på 1950-talet var inte allt lika perfekt som idag. Nu är frågan: Ska köket ha svenska trästolar eller dinertypen i röd galon och stålrörsben? Gardinerna hittade jag på lilla Framtids Antiken på Surbrunnsgatan, Sthlm.

Bamse toppar listan

Visst kan saker göra en lyckligare. I jakten på 50-talet toppar de här tre möblerna min lyckolista:

1) Bamsefåtölj. Världens raraste fåtölj, skapad av danske formgivaren Wegner. Armstöden ser verkligen ut som tassar, och hela fåtöljen som om den blivit tilltufsad och feldimensionerad i tillverkningen. Vill ha!
2) Serveringsvagnen Thea, Yngve Ekström. Egentligen för stilig för den 50-talslägenhet jag försöker skapa, en lya man bor i och stökar runt i, tänk bruksskick. Fast ändå. Går de att få tag i med okej hjul? På dem jag har sett har gummit delvis vittrat sönder.
3) Burkar i "I vår lilla stad"-serien. Otroligt fåniga, med texter som Söta Susies Syltbod och Frits Friska Fisk. Men hur ofta ser man köksgrejer som får en att le? Ska börja samla, från och med nästa lön!

Välkommen till min nya blogg!

Jag är på jakt efter 1950-talet som jag vill ha det.
Den här bloggen ska handla om omgörningen av min enrummare, från lägenhet med blandad håglös inredning till trivsam 1950-talslya. Men också om allt annat som ger en känsla av 1950-talet när det var som bäst. Som H.-K. Rönbloms deckare, kaféer och klämmiga melodier. Mer Åhhhhhh 55! än H55. Och ja, glad är ett nyckelord.
Välkommen till 1950-talet som jag vill ha det!